MDG-Rasmus har ett ultimatum til Høyre og Arbeiderpartiet

Miljøpartiet De Grønne har planer om å lage en «miljøkonkurranse» mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre hvis partiet havner på vippen etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den siste utgaven av valgprogrammet «Bak rattet» er Rasmus Hansson med på kjøretur i el-bilen sin.

Han har tidligere blitt kritisert for å kjøre en stor diesel-SUV, men den har nå kona tatt over, forteller han.

– Dere har gjort det litt vanskeligere å kjøre bil i Oslo?

– Jeg vet ikke om det har blitt så mye verre. Det har alltid vært temmelig vanskelig. Vi prøver bare å redde byen fra å drukne i biler. Vi ser på oss selv om en gavepakke til all norsk politikk, sier Hansson.

Blir lei av miljøet

– Blir du noen gang lei av å tenke på miljøet?

– Veldig ofte. Jeg blir helt sikkert oppfattet som en «klimamonoman». Mange tenker sikkert at «den mannen åpner ikke kjeften uten å si noe om olje, klima eller utslipp». Den som er mest lei av å snakke om det, er meg, sier Hansson.

– Er det noe klimafiendtlig du skulle ønske du kunne gjøre?

– Ja! Jeg skulle gjerne ha reist mer med fly.

Hansson er utdannet Etolog – det vil si læren om dyreadferd. I forbindelse med jobben har han hatt gleden av å jobbe mye med isbjørner. Det har ikke alltid gått like bra.

Reddet av kikkert

En gang hadde han bedøvet en isbjørnbinne og jobbet med å gjete bjørnungene.

– Plutselig dukket en hannbjørn opp og den ble veldig interessert i meg. Jeg hadde lånt revolveren til veilederen min, så det ble en skikkelig Clint Eastwood-affære på isen der.

– Jeg trodde det var seks skudd i kammeret, og jeg skjøt fem varselskudd uten at den brydde seg stort om det. Da tenkte jeg at jeg måtte bruke det sjette skuddet på å drepe den, men det hadde jeg ikke noe lyst til, forteller Hansson.

Løsningen ble å hive kikkerten i ansiktet til bjørnen og da stakk den av. Etterpå viste det seg at MDG-sjefen kun hadde fem skudd i kammeret.

– Jeg sto altså veldig nær en isbjørn og truet den med en tom revolver, humrer han.

I videovinduet øverst kan du høre Hansson fortelle om faren sin, som satt i konsentrasjonsleir under krigen.

Vil ha miljøkonkurranse

Med få dager igjen til valget, kjemper Miljøpartiet De Grønne en innbitt kamp for å komme over sperregrensa. Om de lykkes, betyr det at partiet kan få stor innflytelse på Stortinget.

Både Arbeiderpartiet og Høyre har sagt at de ikke ønsker å gå i regjering med Hansson og co, men de store partiene kan bli nødt til å hente støtte fra MDG for å få budsjettflertall.

– Heldigvis er det ikke Høyre og Ap, men velgerne som bestemmer. Når vi kommer på vippen, kommer vi til å tvinge Erna og Jonas til å konkurrere om å være best på miljø. Det har de ikke lyst til, men vårt ultimatum er at vi slutter å lete etter olje. De som vil ha vår støtte, må gå med på det.