VÆRHANER: En ekspert CBS har snakket med, sier at byggekranene kan begynne å snurre som værhaner når Irma treffer Miami. Bildet er tatt i sentrum av Miami i 2016. (AP Photo/Lynne Sladky)
VÆRHANER: En ekspert CBS har snakket med, sier at byggekranene kan begynne å snurre som værhaner når Irma treffer Miami. Bildet er tatt i sentrum av Miami i 2016. (AP Photo/Lynne Sladky)

Frykter at gigantkraner i Miami skal rase i orkanen

Rundt 25 store løftekraner står midt blant skyskrapere i Miami, og er ikke bygget for å tåle så kraftig vind som orkanen «Irma».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Orkanen «Irma» har allerede tatt minst ti menneskeliv, og har rasert flere øyer i Det karibiske hav.

Søndag er det ventet at Sør-Florida står for tur, og guvernør Rick Scott har kalt inn alle tilgjengelig ressurser for å håndtere ødeleggelsene som trolig kommer, melder nyhetsbyrået AP.

– Florida Keys bør forberede seg på å kjenne effekten av stormen allerede i morgen kveld. Se på størrelsen av denne stormen, den er enorm. Den er bredere enn hele delstaten vår og kan føre til store og livsfarlige skader på begge kyster, og kyst til kyst, sa Scott på en pressekonferanse torsdag.

Han ber alle innbyggerne i Florida om å forberede seg på evakuering, uansett hvor de bor. At orkanen er ventet å gå opp langs østkysten av Florida, betyr ikke at de på vestkysten ikke skal forberede seg på at været blir ille.

– Man må beskytte familien sin. Ting kan erstattes, familien kan ikke erstattes. Dette er alvorlig og vi kan ikke ta noen sjanser. Dette er livsfarlig. Dette er ikke en storm man kan sitte og vente gjennom, sa Scott.

«Byggekraner kan bli til værhaner»

Samtidig øker bekymringen for rundt 25 enorme kraner som står på forskjellige byggefelt i sentrum av Miami, melder CBS. Kranene kan ikke tas ned før orkanen treffer, men er ikke bygget for å tåle vind over 233 km/t. Orkanen «Irma» har blitt målt opp mot nesten 300 km/t.

Vektene som er festet bak på kranene kan ifølge kanalen veie over 13 tonn, og kan dermed bli livsfarlige hvis de raser.

– Når orkanen Irma treffer, kan noen av kranene begynne å snurre som værhaner. De er laget for å gjøre det. Hvis man låser dem fast, vil de ha større vindfang, og kan dermed bli et større problem, sier en ekspert til CBS.

Folk i Miami som velger å ikke evakuere blir derfor bedt om å søke innover i huset, vekk fra vinduer. Dermed er det mindre sjanse for å bli skadet dersom noe treffer vinduene.

Kosmonauten Sergey Ryazansky har lagt ut flere bilder på Twitter av orkanen, sett fra verdensrommet. «Orkanen Irma er veldig synlig fra ISS. Det er en av de kraftigste orkanene i Atlanterhavet noensinne», skriver den russeren, som for tiden er på den internasjonale romstasjonen ISS.

Kraftigste noensinne

Orkanen Irma er den kraftigste som noen gang er registrert ute i selve Atlanterhavet. Den har forårsaket vindkast på opptil 100 meter per sekund.

Etter først å ha truffet Antigua og Barbuda, beveget orkanen seg over eller nær flere andre karibiske øyer. Den passerte den amerikanske øya Puerto Rico og var torsdag på vei mot Den dominikanske republikk og Haiti. Strøm og internett er allerede borte fra øyene.

I tillegg til de omkomne på Saint-Martin, Saint-Barthelemy og Barbuda, skal én person ha mistet livet i britiske Anguilla. Over halvparten av Puerto Rico, hvor det bor over 3 millioner mennesker, er blitt strømløse.

Samtidig har en tredje orkan, kalt Jose, begynt å bygge seg opp i Atlanterhavet. Per nå utgjør den ingen fare, men beregninger viser at den kan gå over en rekke Irma-rammede øyer over helgen.