DOPINGAVSLØRT: Alexander Legkov.
DOPINGAVSLØRT: Alexander Legkov. Foto: Pierre-philippe Marcou

Svensk avis:

Legkov får delta i OL

Dopingavslørte Alexander Legkov (34) får begynne å konkurrere igjen 1. november.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I McLaren-rapporten i fjor kom det frem hvordan Russland systematisk dopet flere av utøvere til OL i Sotsji i 2014, og langrennsløper Alexander Legkov var blant navnene som ble avslørt i rapporten.

Det var imidlertid ingen bevis på at Legkov faktisk hadde gjort noe straffbart, men CAS-dommerne mener at det er «høyst sannsynlig» at Legkov var dopet i OL.

Legkov ble senere suspendert mens etterforskningen pågikk, og han fikk ikke delta under VM i Lahti tidligere i år. Nå har Idrettens voldgiftsrett (CAS) bestemt seg for hvilken straff russeren skal få, kan den svenske avisen Expressen avsløre.

Fra 1. november han Legkov konkurrere igjen – dersom det ikke skulle dukke opp nye bevis. Det betyr at Legkov stiller til start i vinterens OL i Sør-Korea.

Ifølge Expressen vil dommen offentliggjøres av CAS i løpet av de nærmeste dagene, men det kan fortsatt komme en ny vending, for i oktober kommer en utredning fra OL-komiteen «Oswald Disciplinary Commission».

Legkov skal mene det er urimelig at han er utestengt, da han mener det ikke finnes bevis på at han har gjort noe straffbart, og 34-åringen skal være kritisk til at mannen bak rapporten som avslørte ham og Russland, Richard McLaren, ikke dukket opp under CAS-høringen.

Minst 15 russiske medaljevinnere fra Sotsji-OL i 2014 deltok i et statlig dopingprogram, som ble planlagt i flere år for å sikre russisk suksess på hjemmebane.

Alexander Legkov vant femmila foran to landsmenn. Martin Johnsrud Sundby kom inn til mål sammen med de tre russerne, men havnet på fjerdeplass.

– Det er noe som har skjedd for tre år siden. De har aldri avlagt en positive prøve og så blir de suspendert. Det er vanskelig å forstå, da kan man ikke gjøre seg opp noen mening, sa Sundby i forkant av fjorårets Tour de Ski da Legkov og Jevgenij Belov ikke fikk delta i etapperennet.