REDD: Moren forteller at hun frykter hva som kan skje i hjemmet om ikke sønnen på 14 år får mer hjelp.
REDD: Moren forteller at hun frykter hva som kan skje i hjemmet om ikke sønnen på 14 år får mer hjelp. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

sønnen startet brann midt på natta:

Frykter sønnen (14) kan skade småsøsknene om han ikke får hjelp

OSLO (TV 2): Sist uke startet en 14 år gamle gutt fra en bydel øst i Oslo en brann inne på sitt eget soverom. Familien føler seg ikke trygge med ham hjemme, og ønsker at han skal få en permanent plass i en barnebolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til mandag sist uke gikk brannalarmen i en bolig i en bydel øst i Oslo.

Foreldrene og de tre små barna under ti år våknet i sengene sine, de skjønte ikke hvor det brant.

Så ringte alarmsentralen og sa at alarmen hadde gått inne på det siste soverommet.

Der satt den eldste sønnen (14) med en genser som brant, han hadde tent på den med en lighter. Da moren kom inn på rommet satt han med hendene for ørene, alarmen var for høy, syntes han, lyden var ubehagelig.

Moren fikk kastet den brennende genseren inn i dusjen og fikk slukket brannen, men hun ble redd.

– Jeg ble livredd. Han har gjort ting som er farlig før, men ikke noe som dette. Nå kan vi ikke føle oss trygge når vi legger oss om kvelden, sier moren.

TV 2 har valgt å beskytte familiens identitet av hensyn til sønnen.

På avlastning

Gutten er 14 år gammel og har to diagnoser. Han er moderat psykisk utviklingshemmet og har sterk ADHD.

På skolen får han tett oppfølging, og familien har etter et år med søknader og drakamp med bydelen fått tildelt to ukers avlastning i måneden.

Nå ønsker de at han skal få bo i barnebolig hele tiden.

– Det er forferdelig å ikke ville ha sin egen sønn boende hos seg, men vi klarer ikke følge med på ham hele tiden. Jeg elsker sønnen min og vil være med ham. Men jeg er redd for at han kan skade småsøsknene sine, eller seg selv eller oss. Jeg frykter han må leve med noe som kan bli avverget om han får den hjelpen han trenger, sier moren.

Da TV 2 møter familien hjemme i deres bolig i Oslo er sønnen på avlastningsopphold. Han kommer tilbake neste uke, men foreldrene håper de kan få mer hjelp allerede før han kommer hjem.

– Jeg er redd for hva som kan skje når han er hjemme. Han kunne brent ned huset vårt, vi kunne vært døde alle sammen, sier hun.

Moren forteller at sønnen liker å samle på ting, og at hun derfor alltid går gjennom lommene hans på kvelden. Lighteren han brukte til å tenne på genseren inne på rommet sitt kan hun ikke forstå hvor han har fra.

– Vi klarer jo ikke kontrollere alt, iallefall ikke når vi har tre små barn i tillegg, sier hun.

Dyttet ned trappa

Fram til sommeren 2015 gikk alt fint med familien. Eldstesønnen hadde ekstra utfordringer, men foreldrene klarte å håndtere det. Sommeren 2015 begynte han derimot gjøre ting mot småsøsknene sine.

Lillebroren ble dyttet ned trappen. Han slo. Foreldrene måtte følge ekstra nøye med på ham til enhver tid.

– Allerede da ba vi om mer hjelp. Barnevernet ble koplet inn, men de konkluderte med at vi var resurssterke foreldre og at det var bydelen som måtte gi oss det vi trengte, sier moren.

Barnevernet har flere ganger vært koplet inn, blant annet etter episoder der gutten har blitt utagerende ovenfor andre. Hver gang konkluderer barnevernet med at det er bydelen som må bistå familien.

– Må noen bli drept eller alvorlig skadd før vi får den hjelpen vi trenger? undrer moren.

I 2015 fikk de syv dager avlastning i en barnebolig i måneden. Et år senere fikk familien innvilget to uker avlastning i måneden.

– Jeg har sagt fra om at jeg ikke føler meg trygg i mitt eget hus. Det ideelle ville vært at han fikk fulltidsplass på avlastningsboligen, men at vi kunne besøke ham når som helst og ta ham med hjem for å være med ham her, sier moren.

Torsdag denne uken skal bydelen og de forskjellige instansene som har med sønnen å gjøre møtes og planlegge veien videre.

Moren er ikke optimistisk.

– Jeg tør ikke en gang håpe på at sønnen min får den hjelpen han trenger. Vi har hatt slike møter tidligere og de fører ikke til noe, sier hun.

Bydelen svarer

TV 2 har vært i kontakt med enhetslederen for familiens saksbehandler i den aktuelle bydelen.

– Mennesker som har særlig tyngende omsorgsoppgaver kan ut fra en slik vurdering innvilges ulike tjenester, der i blant avlastning, slik som for denne brukeren. Helse- og omsorgtjenester er hjemlet i lov og er derfor underlagt krav til saksutredning og dokumentasjon. Bydelen har forståelse for at dette til tider kan oppleves som belastende, sier enhetslederen.

Videre opplyses det om at det er mulighet for å klage til fylkesmannen dersom man ikke er fornøyd med vedtakene som blir gjort.

– Bydelen saksbehandler fortløpende innkommende søknader om helse- og omsorgstjenester, og kan ikke se å ha mottatt ytterligere søknader i denne saken. Utover dette ønsker ikke bydelen å kommentere denne saken.

Etter brannen hjemme hos familien ble en ny henvendelse rettet til bydelen.

Dette vil bli tema på møtet som finner sted torsdag.