Solberg avviser at Listhaug har ødelagt samarbeidet: – Det er to saker som er vanskelige

Statsministeren vil ikke være med på at Listhaug har blitt problembarnet i regjeringssamarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag var statsminister og Høyre-leder Erna Solberg i partilederutspørring hos TV 2 Nyhetskanalen.

FØLG MÅLINGENE: Få full oversikt over meningsmålingene i TV 2s Partibarometer.

Solberg måtte blant annet svare for seg om sprekkene som er slått i det borgerlige regjeringssamarbeidet.

– Vi har samarbeidet i fire år, men det er klart at det er fire ulike partier med ulike politiske saker å slåss for, sier Solberg.

– Og i en valgkamp slåss man for å vise fram sin politikk til velgerne, og for å vise fram hva man selv ønsker å prioritere hvis man får makt, sier hun.

Se hele utspørringen av Solberg øverst i saken.

– Fire partier trengs

KrF og Venstre har slitt med forholdet til Frp, og ønsket Siv Jensens parti ut av regjeringen. Det bekymrer ikke Høyre-leder Solberg.

– Det ville de egentlig forrige gang også, ikke glem det. De gikk til valg den gangen på en borgerlig regjering med Krf, Venstre og Høyre. Vi gikk til valg på alle fire, sier hun.

– Jeg har et grunnleggende utgangspunkt på dette: Fire partier trengs på borgerlig side for å få gjennomslag for politikken, sier hun.

– Men det er vel ingen tvil om at samlingen på borgerlig side er mer utydelig i dag?

– Vil du ha en borgerlig regjering av en eller annen type, så vet du at du er avhengig av alle fire borgerlige partier. Da finner vi frem til gode løsninger, mener partilederen.

Tror på KrF-støtte

En av svingningene på borgerlig side som har fått mest oppmerksomhet de siste månedene, er KrFs åpning til Arbeiderpartiet. I juli sa 11 av 19 fylkesledere i KrF til TV 2 at de ikke ville utelukke et regjeringssamarbeid med Støre.

– De har pekt på at de ønsker meg som statsminister. Og hvis det blir et borgerlig flertall, så kommer KrF til å bidra til at jeg blir statsminister, mener Solberg.

Høyre-lederen utelukker heller ikke at partiet kan sitte enslig i regjering.

– Det er ikke ønskelig for meg at Høyre skal sitte i regjering alene, for det gjør det vanskeligere å finne løsninger. Jeg utelukker ingen regjeringsalternativer, men ønsket mitt er at det skal bygge på fire partier, sier hun.

«Imam-sleiking»: – Burde ikke vært sagt

I valgkampen har statsministeren sett seg nødt til å beklage en uttalelse fra innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Det skjedde etter at Listhaug i en NRK-debatt sa at KrF-leder Knut Arild Hareide «sleiker imamer opp etter ryggen».

– Jeg har beklaget én uttalelse, og det er også noe Listhaug har sagt at hun kom med i et oppildnet øyeblikk. Det er et uttrykk som jeg synes ikke noen statsråd burde brukt, verken i min regjering eller andre, sier Solberg.

Partilederen vil likevel ikke være med på at Listhaug har ødelagt samarbeidet på borgerlig side.

– Vi har to temaer som er vanskelige på den borgerlige siden. Det ene er knyttet til asyl-, innvandring- og integreringspolitikk. Det andre er spørsmål om hvordan vi håndterer klimakrisen – med mer avgifter, eller med positive stimulanser, sier Solberg.

– Begge de to temaene har vært, uavhengig av Sylvi Listhaug, vanskelige utfordringer på borgerlig side, men vi har funnet løsninger, mener hun.

Forsvarer Listhaug

I august, under en måned før valget, lyste KrF på sine nettsider ut Listhaugs stilling som innvandring- og integreringsminister. Også Venstre har sagt at de vanskelig kunne støtte dagens regjering hvis Listhaug var Frp-leder.

– Det kan være at de markerer sin avstand på områder hvor avstanden eksisterer, og det synes jeg ikke vi skal skjule for folk, sier Solberg.

– Er Listhaug en så god statsråd at hun er verdt dette bråket?

– Jeg synes Sylvi Listhaug gjør en god jobb på dette området, men jeg er uenig i noen av sakene Frp har. Men politikken som Listhaug har fremmet i Stortinget er regjeringspolitikk, sier Solberg.