Knut Arild Hareide vil ikke felle en Høyre-regjering, om det blir det etter valget.
Knut Arild Hareide vil ikke felle en Høyre-regjering, om det blir det etter valget. Foto: Ruud, Vidar

Hareide vil frede Erna og regjeringen – men ikke i fire år til

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at en Høyre- og Frp-regjering ikke vil bli fredet i fire år, selv om han ikke vil felle en slik regjering rett etter valget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gitt at det blir borgerlig flertall og statsminister Erna Solberg (H) foretrekker å fortsette i regjering med Frp, blir det uten noen som helst form for avtale som gjør KrF til et støtteparti, slår Hareide fast overfor Vårt Land.

Men det betyr ikke at KrF aktivt vil bidra til en blåblå avgang valgnatten.

– Det er naturlig at Erna fortsetter. Når vi har pekt på henne som statsministerkandidat, blir det rart å felle henne etter valget, også dersom hun velger å bli sittende med Frp, sier KrF-lederen.

Hvis dette skjer, freder de ingen

På spørsmål om hvor lenge han vil frede Fremskrittspartiet i regjering, sier Hareide at det er opp til den politikken en slik regjering vil legge fram.

– Hvis de åpner Lofoten og Vesterålen, freder vi ingen. Selv om det ikke har vært oppe i den nye stortingsgruppa, kan jeg ikke tenke meg at vi vil støtte det. Vi gir ingen borgerlige garantier for fire år, sier Hareide.

KrF-lederen sier at partiet er beredt til å forhandle om et statsbudsjett med en Høyre-Frp-regjering dersom de blir invitert. Her vil KrF holde igjen på skattelettelser og unngå kutt i sosiale ytelser og bistandsbudsjettet. Hareide peker videre på kampen mot sorteringssamfunnet og klima som viktige KrF-saker.

Støre: – En stemme til KrF er en stemme til Frp i regjering

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener nå at en stemme til KrF er en stemme til Frp i regjering.

Etter en langvarig flørt mellom Ap og KrF er det ettertrykkelig slutt på romanseryktene, konkluderer Dagbladet. Overfor avisen slår Ap-leder Jonas Gahr Støre fast at Hareide nå har valgt side.

- Dette betyr at en stemme til KrF er en stemme til Frp i regjering. Det gjør valget veldig klart, de som ønsker en ny regjering uten Frp og Høyre, må stemme på Arbeiderpartiet, sier Støre.

(NTB)