SESONGSTART: Manchester Uniteds fantastiske sesongstart var ikke tilfeldig, ser man på José Mourinhos statistikk.
SESONGSTART: Manchester Uniteds fantastiske sesongstart var ikke tilfeldig, ser man på José Mourinhos statistikk. Foto: Rebecca Naden

Mourinho smadrer alle i august – gir bort langt flere poeng i september

José Mourinhos gjennomsnittlige poengfangst Premier League i månedene august og september er radikalt forskjellige. TV 2-ekspert mener det handler om managerens filosofi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Premier League er tilbake i helgen. Se Stoke-Manchester United 18.30 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Sendestart for Premier League-sendingene er lørdag 12.45!

Statistikk kan brukes til så mangt, og en av statistikkene som kan være verdt å merke seg nå når Premier League-fotballen vandrer videre fra august til september omhandler Manchester United-manager José Mourinho.

I Premier League-sesongens første måned har José Mourinhos lag – medregnet begge hans perioder i Chelsea og hans to sesongstarter i Manchester – nemlig et snitt på kruttsterke 2,51 poeng per kamp.

Det er mer enn noen annen Mourinho-måned. Desember og februar følger på plassen bak, med 2,32 poeng i snitt i begge måneder.

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller tror det dreier seg om Manchester United-managerens måte å tenke fotball på.

– Han har en fotballfilosofi som baserer seg mer på resultat enn å vinne på en spesiell måte. Dette gjelder i treningskampene også, hvor han ønsker å vinne fremfor å øve. Det er noe lagene hans tar med seg inn i sesongen, og da er det ikke rart man får resultater tidlig, forklarer Stamsø Møller.

Lett motstand i september denne gangen

September - med 1,79 poeng i snitt - er imidlertid den nest dårligste Mourinho-måneden, bare slått av mai. Og mai er en måned hvor portugiseren og hans lag vanligvis tar foten fullstendig av gasspedalen, og hvor de kun står med 1,39 poeng per kamp (noe som kun ville gitt knapt 53 poeng over en hel sesong).

I sesongens andre måned faller det gode august-snittet altså til 1,79, noe som ville gitt fattige 68 poeng ved sesongslutt. Det er ett poeng mindre enn de røde djevlene avsluttet med da de forrige sesong havnet på 6. plass.

Stamsø Møller påpeker at motstanden Mourinho har møtt spiller en stor rolle, og mener september-programmet med Stoke, Everton, Southampton og Crystal Palace skal være overkommelig. Han tror den dårlige september-statistikken kan snu.

– Det er ingen grunn til at de ikke skal fortsette å vinne. Før hver kamp som kommer nå i september, tenker man at det er lag de skal ta tre poeng mot, sier fotballeksperten.

– Denne sesongen har Mourinho heller ikke blitt testet noe særlig av motstanderne. Hvert fall i to av tre kamper har han hatt en veldig hyggelig vei gjennom kampene, og spilt mot lag de skal slå. Noen ganger får man litt lettere motstand i ligaen enn andre ganger, konstaterer han.

Bedre tid til forberedelser

Dag Langerød, leder i Manchester Uniteds norske supporterklubb, mener at Mourinho vet å utnytte den ekstra hvilen lag ofte får i august.

– En av styrkene hans gjennom alle år har vært det taktiske. Generelt er alltid lagene hans veldig godt forberedte, og når han får ekstra tid uten kamper i midtukene, får han veldig god tid foran kamp, forklarer Langerød.

Sett bort fra Zlatan, hadde Manchester United alle spillerne med fra første kamp. Det tror også supporterlederen har vært viktig for seiersrekken.

– Mourinho er ekstremt bevisst på å komme i gang tidlig. Han liker å ha alle kjøpene på plass før sesongstart, og jeg vet at han trener veldig bevisst både fysisk og taktisk fra første stund, sier han.

Økt optimisme

Med full pott og 10-0 i målforskjell, er det kanskje ikke så rart at supporterne til de røde djevlene ser optimistisk på fremtiden til tross for en dårlig september-statistikk.

– Det går ikke an å være United-supporter nå uten å være positiv og håpe, selv om det bare er spilt tre kamper. Vi hadde riktignok full pott i fjor og, men det er en annerledes United-utgave i år. Lag som vinner serien er ofte mer solide enn andre lag, og hittil er det noe kun United har vist, mener Langerød.

Likevel er han klar på at det fortsatt er 105 poeng igjen å tape og at mye fortsatt kan gå galt.

– Jeg må innrømme at Manchester City har det beste laget på papiret, og Liverpool har et angrep alle misunner. Men med de to sommervinduene United har hatt på rad nå, mener jeg vi fremstår som en tidlig favoritt, sier han.

Var fornøyd med overgangsvinduet

José Mourinho understreket selv viktigheten av å få spillerne på plass tidlig denne uken i et intervju med The Times. Denne sommeren spesielt, på grunn av den enorme Neymar-overgangen.

– Vi var veldig smarte. Vi tenkte at noe kunne skje som kunne forandre markedet for alltid. Etter Neymar dro, steg alle prisene drastisk. Mot slutten av vinduet tipper jeg Lukaku ville kostet 1,5 milliarder kroner, og Matic kanskje 6- eller 700 millioner, sa Mourinho.

– Nå ville Matic og Lukaku kostet oss mye mer totalt. Fordi vi hentet dem tidlig, ble de mye billigere, la manageren til.

Lørdag får José Mourinho første sjanse til å rette på september-statistikken. Da besøker de røde djevlene Stoke på bet365 Stadium med kampstart 18.30. Du ser kampen på TV 2 Sport Premium og Sumo.