NYTT KURS: Leder for Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropé, håper alle leger og gynekologer som tar celleprøver på norske kvinner, vil gjennomføre deres nye kurs.
NYTT KURS: Leder for Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropé, håper alle leger og gynekologer som tar celleprøver på norske kvinner, vil gjennomføre deres nye kurs. Foto: TV 2

Slik skal norske leger bli verdens beste på celleprøver: – Vil oppdage flere krefttilfeller

Landets 5000 fastleger får nå tilbud om et kurs for å ta bedre celleprøver – slik at livmorhalskreft kan bli oppdaget tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2015 fikk 370 norske kvinner livmorhalskreft, og det er den vanligste krefttypen blant kvinner under 35 år.

Én av metodene for å oppdage kreften er å ta celleprøve.

Norske kvinner anbefales å ta celleprøve minst hvert tredje år, for å oppdage eventuelle celleforandringer før de utvikler seg til kreftceller.

Våren 2017 fortalte TV 2, i en rekke reportasjer, om hvordan celleprøver ved norske laboratorier blir feiltolket. Kvinner over hele landet har fått beskjed om at prøvene er normale, selv om de har hatt forstadier til kreft.

Blant de som opplevde dette, er avdøde Thea Steen. I hennes tilfelle ble kreften oppdaget 1,5 år for sent. Steen døde sommeren 2016.

Skal kurses

Overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Sørbye har tidligere trukket frem norske legers kunnskap og erfaring om celleprøvetakning – som én av flere årsaker til feiltolkingen.

– I Norge i dag finnes det ingen krav til prøvetakingsteknikk og de færreste leger har fått opplæring. Noen leser kanskje instruksjonsmanualen eller ikke, så det er litt hipp som happ hvordan prøvene blir tatt, uttalte Sørbye i våres.

Men nå har Kreftregisteret, i samarbeid med Legeforeningen, innført et nytt e-læringskurs for norske fastleger. Kurset er gratis og kan tas i løpet av én time på nett.

– Formålet er å få så bra prøver som mulig, slik at vi kan oppdage celleforandringer i tide, sier Ameli Tropé, leder for Livmorhalsprogrammet ved Kreftregisteret til TV 2.

I dag får mange kvinner beskjed av legen om at celleprøven var uegnet, og at de dermed må tilbake for en ny test.

Se hit, alle leger: – Henviser du til gynekolog, eller gjør du det selv?

– Det vil trolig bety at mange av disse kvinnene vil slippe en unødvendig, ekstra tur til legen, for nye celleprøver. Dette fordi man vil få færre prøver som er uegnet, sier Tropé.

Hun tror den forbedrede kunnskapen om celleprøvetakingen vil ha stor betydning.

– I fremtiden vil det kunne bety at man har oppdaget flere kvinner med celleforandringer, sier Ameli Tropé, leder for Livmorhalsprogrammet ved Kreftregisteret til TV 2.

Det er i Norge cirka 5500 leger og gynekologer som gjennomfører celleprøvetaking, men det har til nå ikke vært kursing eller opplæring utover det man lærer under legeutdanningen. Nå håper Kreftregisteret at det nye kurset skal gjøre at norske fastleger tar prøver av enda bedre kvalitet.

Legene skal få en grundig gjennomgang i hvordan ta celleprøve best mulig og hvordan kvinnene får best mulig oppfølging.

Hvert år blir det tatt cirka 400.000 celleprøver i Norge, og omkring 5 prosent er uegnede for tolkning.

– Vårt mål er at alle som tar celleprøver skal ta dette kurset, sier Tropé.

Feilmarginer

Hun sier målet er at færre prøver skal bli «uegnet», altså at de er vanskelig eller umulig å tolke.

– Prøver kan typisk bli uegnet dersom de er tatt fra feil sted, inneholder for mye blod, bruk av fel gel eller dersom de ikke behandles riktig når cellene skal overføres til beholderen, sier Tropé.

Det er kun 70 prosent av kvinnene som får uegnede prøver som velger å gjøre en nye prøvetaking.

– Får man en bra prøve første gang, så kan det være at man fanger opp de som kanskje ikke ville gå en ekstra gang – for en nye prøve, sier hun.

Livmorhalsprogrammet ønsker at kurset skal bli obligatorisk for alle som skal ta celleprøver.

– Vårt mål er at Norge skal bli best i verden på å forebygge livmorhalskreft. Dels ved å ta HPV-vaksinen, at alle kvinner skal screenes mellom 25-69 år, og ved at vi tar veldig bra prøver, som også analyseres bra, sier Tropé.

Dette er celleprøve:

  • Legen/gynekologen er på jakt etter celler fra et spesielt sted.
  • I livmorhalens overflate finnes to ulike typer celler – plateepitel og sylinderepitel, og disse to celletypene møtes et sted på livmorhalsen. Det er i denne overgangen det er viktig å hente celler, fordi det er her en eventuell HPV-infeksjon først vil føre til celleforandringer.
  • En utfordring for leger er at det varierer fra kvinne til kvinne hvor denne overgangen er.
  • 4 prosent av de 400.000 celleprøvene som blir tatt hvert år, er uegnet.

Kilder: Livmorhalsprogrammet