Frykter ny rakettoppskyting lørdag:

Unike bilder fra Nord-Korea under sprengningen av hydrogenbomben

Først merket de skjelvet i bordet. Så kom nyhetssendingen om en vellykket sprengning av verdens kraftigste våpen. Det fikk nordkoreanerne til å applaudere – mens de andre skalv av frykt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotograf Sven Erling Brusletto tok fram kameraet og filmet i foajeen på hotellet i Pyongyang. Minutter før hadde han og dokumentarfilmregissør Tommy Gulliksen merket risting i bordet der de satt.

Ryktene om en atomprøvesprengning begynte å spre seg på hotellet. Alle fikk beskjed om å se nyhetssendingen fra den statlige tv-kanalen.

De utenlandske gjestene stod lamslåtte da det faste nyhetsankeret med stolthet leste opp nyheten: Det er gjennomført en fullstendig vellykket test av en hydrogenbombe. En bombe som er mye kraftigere enn en atombombe og som kan festes på en intekontinental missil.

Det fikk nordkoreanerne som tilfeldigvis var i foajeen til å applaudere.
Se video øverst i artikkelen

– Vi stod der og følte at dette er helt grusomt. Vi var redde og triste, mens de feirer som om de har landet på månen, forklarer Gulliksen.

– I det øyeblikket de begynner å applaudere, så føler man at man er i fiendtlig territorium. Da ville jeg bare hjem, sier han.

Fotball, fiolin og raketter

I det nye vitenskapsenteret som nordkoreanerne gjerne viser frem, sitter barn i ring rundt en stor rakett. Både skoler og andre offentlige bygg er pyntet med lignende raketter. Barna skal forstå at noe av det gjeveste man kan være med på, er å bli med blant forskerne som beskytter landet.

FREMTIDENS HELTER: Her sitter barna i ring rundt en rakett i det nye vitenskapssenteret i Pyongyang. Slike symboler er ofte brukt i både skoler og andre offentlige bygg.
FREMTIDENS HELTER: Her sitter barna i ring rundt en rakett i det nye vitenskapssenteret i Pyongyang. Slike symboler er ofte brukt i både skoler og andre offentlige bygg. Foto: Tommy Gulliksen

Derfor ble det onsdag arrangert en enorm markering der alle forskerne som har vært involvert i prøvesprengningen ble hyllet som helter.

– For dem betyr atomvåpen trygghet. Så det vi ser på som en trussel og som gjør at vi er redde, det er for dem trygghet og framskritt. Når man opplever så store forskjeller på verdier og hvordan man ser ulikt på verden, så blir man utrygg, forteller Gulliksen.

Han sier at barna han har møtt i Nord-Korea enten sier de vil bli fotballspiller, fiolinist eller rakettbygger.

Gulliksen har vært i Nord-Korea flere ganger i forbindelse med dokumentarfilmen de lager. I filmen følger de den norske kunstneren Morten Traavik som er med i et prosjekt der nordkoreanske og internasjonale kunstnere møtes for å utveksle erfaringer.

HYLLES: Slik ble forskerne som har vært involvert i prøvesprengningen hyllet i Pyongyang onsdag. (AP Photo/Jon Chol Jin)
HYLLES: Slik ble forskerne som har vært involvert i prøvesprengningen hyllet i Pyongyang onsdag. (AP Photo/Jon Chol Jin)
JUBEL I GATENE: Her jubles det for forskerne som sørget for at hydrogenbombesprengningen var vellykket. / AFP PHOTO / Kim Won-Jin
JUBEL I GATENE: Her jubles det for forskerne som sørget for at hydrogenbombesprengningen var vellykket. / AFP PHOTO / Kim Won-Jin

Gulliksen mener dette er en av svært få muligheter til å komme inn i landet som journalist.

– Kunsten er «sprekken i muren», fordi det står så sentralt for nordkoreanerne. De er veldig stolte av det. Når de slipper inn internasjonale kunstnere til landet er det for å imponere dem, mens målet for kunstnerne som kommer er å gi de lokale kunstnerne nye impulser, forklarer han.

For selv om kunst er viktig for nordkoreanerne, er det svært begrenset hva de får lage.

– Alt som ikke passer inn i propagandabildet - alt som ikke er oppbyggelig, vakkert og som gir befolkningen motivasjon og et positivt syn på samfunnet - det er ikke tillatt, forklarer han.

Protester i Sør-Korea

De fleste nordkoreanere er fullstendig uvitende om den internasjonale dramatikken som foregår som følge av prøvesprengningen.

TV2-reporter Bent Skjærstad er i Sør-Korea, der det foregår store protester mot at det nå settes opp stadig flere raketter i det amerikanske rakettforsvaret THAAD.

– Disse THAAD antimissil-systemene kom på plass i løpet av natten norsk tid. Mange mennesker kom fram for å prøve å stanse lastebilene som kom kjørende med rakettene. Men de ca 500 demonstrantene ble møtt av 10 000 politimenn, sier Skjærstad.

– Demonstrantene mener at dette vil destabilisere situasjonen her enda mer. De frykter at dette vil bli opplevd som en provokasjon mot Nord-Korea som dermed kan utløse nye tester fra nordkoreansk side. Og tillegg er disse landsbyinnbyggerne redde for at de selv kan bli et mål, forklarer han.

Sørkoreansk etterretning mener nordkoreanerne forbereder en ny missiltest nå i helgen. De har gjennom overvåking sett at det har blitt fraktet det de tror er en interkontinental ballistisk missil ut til kysten.

Ny oppskyting lørdag

Lørdag er det nasjonaldag i Nord-Korea, og på den dagen i fjor gjennomførte de også en atomprøvesprengning.

– Det vil være en «naturlig» dag å gjennomføre en ny provokasjon, sier Skjærstad.

Også Kina har levert inn en formell protest til Sør-Korea mot beslutningen om å trappe opp utplasseringen av det amerikanske rakettforsvaret.

– Vi ber Sør-Korea og USA om å ta Kina og andre regionale lands sikkerhetsbekymringer og interesser på alvor, stanse opptrappingen i utplasseringen og trekke tilbake alt relevant utstyr, sa pressetalsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet torsdag.

Samme dag varslet Kinas utenriksminister Wang Yi at Kina mener FNs sikkerhetsråd bør iverksette nye tiltak mot Nord-Korea som følge av regimets siste kjernefysiske prøvesprengning.

– Vi tror at sanksjoner og press bare er halvparten av nøkkelen til å løse saken. Den andre halvparten er dialog og forhandlinger, framholdt Wang på en pressekonferanse i Beijing.