
Nå blir dette strengt forbudt på catwalken
Luksusmerker som Louis Vuitton, Gucci og Dior bannlyser modeller som er mindre enn størrelse XXS.
To av motebransjens største selskaper slutter med sykelig tynne modeller på catwalken.
Motegigantene LVMH og Kering, som står bak kjente merker som Louis Vuitton, Christian Dior, Gucci, Givenchy, Marc Jacobs og Stella McCartney, har i en årrekke blitt kritisert for å bruke altfor tynne modeller.
Nå melder de at alle deres kvinnelige modeller fremover må være større enn den franske størrelsen 34, som tilsvarer størrelse 30 eller XXS, skriver Reuters.
Deres mannlige modeller kan ikke være under den franske størrelsen 44.
De varsler også at de ikke kommer til å benytte seg av modeller yngre enn 16 år til å vise frem klær ment for voksne.
– Vi håper at vi kan inspirere hele bransjen til å følge etter, og dermed utgjøre en reell forskjell i arbeidsforholdene til modeller verden over, sier Kering-sjef Francois-Henri Pinault, som er gift med skuespiller Salma Hayek (51), i en pressemelding.

Bare drikke vann i 24 timer
I fjor fikk Louis Vuitton hard medfart etter at de sparket den danske toppmodellen Ulrikke Høyer (20).
Selskapets castingansvarlig mente angivelig at hun var for tykk for catwalken.
– Ifølge henne hadde jeg en «svært oppblåst mage», « et oppblåst ansikt », og hun rådet meg til å sulte meg selv med denne beskjeden: «Ulrikke er nødt til å kun drikke vann de neste 24 timene». Jeg ble sjokkert da jeg hørte det, skrev Høyer.
Stor makt over unge jenter
Videre fortalte hun at hun ikke gikk ut med historien fordi hun mistet jobben, men for å sette fokus på kravene som stilles til modellene.
– De får glede av å ha makt over unge jenter, og de vil gå langt for å tvinge spiseforstyrrelser på deg, skrev hun.
Må ha legeerklæring
Siden 2015 har modeller i Frankrike måtte vise frem en legeerklæring for å få jobber. De må bevise at de ikke er sykelig tynne, og er ved god helse.
Magasiner og byråer som bryter loven, risikerer kjempebøter. Bryter modellbyråene og motehus loven, kan de bli straffet med opp til seks måneders fengsel, samt en bot på 75.000 euro, som tilsvarer nærmere 700.000 kroner.
Spania, Italia og Israel vedtok lignende lover i 2013.
