Minst ti døde:

Enorme ødeleggelser på flere karibiske øyer etter Irma

Minst ti personer har mistet livet etter at orkanen Irma rammet flere karibiske øyer. Dødstallet forventes å stige ytterligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Orkanen Irma har gjort enorme ødeleggelser i begynnelsen av sin ferd gjennom Karibia.

Den har blitt beskrevet som den kraftigste stormen som noensinne er registrert i Atlanteren, og man begynner nå å se konsekvensene.

På flere bilder fra Karibia ser man bygninger og båter ligge knust, i tillegg til at det mange steder er flom.

Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb opplyste torsdag morgen at minst åtte personer har mistet livet og 23 er skadd i de franske territoriene på øyene St. Martin og Saint-Barthelemy.

Prefekt i den franske regionen Guadeloupe, Eric Maire, tror dødstallene vil stige.

– Dette er ikke et endelig tall, langt ifra. Dessverre frykter vi et større omfang, sier Maire.

Ingen strøm eller drikkevann

Det franske utenriksdepartementet har tidligere bekreftet at to er døde og to er skadd i regionen. St. Barts tilhører Frankrike, mens St. Martin er delt i to mellom Frankrike og Nederland.

Øya St. Martin er totalt på 88 kvadratkilometer og 95 prosent av den franske delen er rammet.

– Situasjonen i St. Martin og St. Barts er dramatisk. Det er ikke noe drikkevann eller strøm, offentlige bygninger kan ikke brukes og hus har blitt ødelagt, sier Maire.

St. Martin er blant annet kjent for flyplassen Princess Juliana International Airport, som ligger rett ved vannet, og dermed fører til noen spektakulære landinger sett fra stranden. Flyplassen har fått store skader etter stormen.

– Om lag 95 prosent ødelagt

Sent onsdag kveld norsk tid ble en person bekreftet død av regjeringen i Antigua og Barbuda.

Torsdag døde den unge proffsurferen Zander Venezia, da han og flere andre surfet i Irma-bølgene på en strand i Barbados under orkanen.

Det betyr at ti personer har mistet livet som følge av stormen.

På øya Barbuda er omkring 95 prosent av bygningene ødelagt, antar statsminister Gaston Browne i Antigua og Barbuda.

Irma nærmer seg Den dominikanske republikk og Haiti, som utgjør den store øya til venstre i bildet. Foto: Reuters
Irma nærmer seg Den dominikanske republikk og Haiti, som utgjør den store øya til venstre i bildet. Foto: Reuters

– Etter å ha sett området fra lufta, vil jeg si at om lag 95 prosent av eiendommene er skadd på en eller annen måte, sier Browne i et intervju med den lokale kringkasteren ABS.

Uoversiktlig

Irma er den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet. Slike orkaner får energien sin fra varmt havvann, og Irma befinner seg over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere, etter hvert som gjennomsnittstemperaturen på jorda stiger.

Det er grunn til å anta at dødstallet vil stige etter hvert som Irma fortsetter sin ferd over de mange øyene i den nordlige delen av Karibia. Situasjonen er uoversiktlig, fordi strømnett og teleforbindelser ligger nede.

(©NTB/TV 2)