ORKANENS ØYE: Satelittbildet viser orkanen «Irma» som omringer den karibiske øya Barbuda.
ORKANENS ØYE: Satelittbildet viser orkanen «Irma» som omringer den karibiske øya Barbuda. Foto: UW-Madison CIMSS/Twitter

orkanen «irma» fortsetter med full styrke:

Skal ha ødelagt 90 prosent av den lille øya

Orkanen «Irma» har gjort stor skade på flere karibiske øyer. Ifølge Frankrikes president har orkanen krevd menneskeliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld norsk tid hadde myndigheter på øya Antigua ikke fått kontakt med naboøya Barbuda på flere timer, etter at orkanen «Irma» traff øygruppen.

Ifølge CNN har naboøya ikke fått kontakt med Barbuda på nesten seks timer.

– De prøver å komme seg dit nå. Vi har ikke etablert kontakt med dem. Vi prøver å få et team dit nå for å se hva status er, sier Sherrod James, direktør ved National Office of Disaster Services i USA.

– 90 prosent er ødelagt

Rundt 1.600 mennesker bor på Barbuda. Den lille øya var en av dem som ble rammet først av orkanen onsdag morgen lokal tid, sammen med Antigua.

– I Antigua har vi klart oss veldig bra. Skadeomfanget er svært begrenset, sa statsministeren for de to øyene, Gaston Browne, på telefon til BBC.

Statsministeren sa også at den siste rapporten fra Barbuda kom ved 03-tiden natt til onsdag lokal tid.

– Vi fikk på dette tidspunket ikke inntrykk av at skadene var veldig omfattende. Dessverre har vi per nå ikke klart å opprette kontakt med Barbuda.

Satellittbilder av orkanen viser at dens «øye», det vil si orkanens sentrum, er større enn den 160 kvadrakilometer store øya.

Ved 23-tiden norsk tid onsdag melder imidlertid statsministeren om større ødeleggelser på Barbuda.

Hele 90 prosent av bygningsmassen på øya skal være ødelagt, sa Browne på en pressekonferanse ifølge The Guardian.

Bekrefter omkomne

Orkanen har også gjort store skader på flere øyer i Karibia.

Onsdag kveld var den franske presidenten Emmanuel Macron i krisemøte om orkanen. Flere av øyene er fransk territorium.

– På dette tidspunktet er det for tidlig å si noe om dødstall. Men jeg kan allerede si at virkningen vil være hard og grusom, og at vi vil sørge på grunn av dødsofre, sier Macron.

Den franske ministeren for de oversjøiske områdene bekrefter at to mennesker er bekreftet omkommet og to alvorlig skadd på fransk territorium.

Minst to personer er bekreftet døde på de karibiske øyene St. Barts og St. Martin. To andre er alvorlig skadd på de to øyene, opplyser den franske ministeren for oversjøiske territorier, Annick Girardin, onsdag kveld.

St. Barts tilhører Frankrike, mens St. Martin er delt i to mellom Frankrike og Nederland.

Store ødeleggelser

Fire bygninger som omtales som øyas mest solide, er ødelagt på den fransk-nederlandske øya Saint Martin, opplyser Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb.

Samtidig er telekommunikasjonen mellom Paris og Saint Martin brutt. Det gjelder også øya Saint Barthélemy. Flere tak har blåst av og strømmen har gått på øyene, ble det opplyst onsdag.

Fransk værvarsling hadde på forhånd advart mot 12 meter høye bølger og veldig høy vannstand langs kysten. Tusenvis av mennesker er evakuert fra utsatte områder i hele Karibia, og innbyggere har hamstret mat og vann for å være sikker på å klare seg, ifølge BBC.

Bilder i sosiale medier viser store ødeleggelser på de rammede øyene. Hus er smadret til pinneved, og hus og gater står under flomvann.

Kraftigste orkan

Orkanen «Irma» er oppgradert til kategori 5 og har vindkast på 100 meter per sekund – 360 kilometer i timen. I løpet av onsdagen vil uværet gradvis bevege seg vestover.

– Det er mye farligere enn Harvey. Utfallet kan bli katastrofalt og svært ødeleggende, sier Puerto Ricos guvernør, Ricardo Rossello.

Amerikanske myndigheter har erklært unntakstilstand i Florida, Puerto Rico og De amerikanske jomfruøyene. Irma «ser ut til å bli rekordkraftig og har kurs rett mot Florida, Puerto Rico og andre steder», sa president Donald Trump onsdag.

– Vi får se hva som skjer. Det ser ikke ut til å være noe godt. Tro meg. Ikke noe godt, sa han.