TA INN FLERE: Rasmus Hansson krever at en ny regjering tar imot 1000 klimaflyktninger.
TA INN FLERE: Rasmus Hansson krever at en ny regjering tar imot 1000 klimaflyktninger. Foto: Olsen, Geir

MDG-Hansson: – Orkanen ved Karibia er den reelle kostnaden av vår skitne olje

MDG-lederen mener orkanene vil bli langt verre med Frp, Ap og Høyres oljejakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som orkanen «Irma» herjer i Karibia, går Miljøpartiet De Grønnes talsperson, Rasmus Hansson, hardt ut og påstår at orkanen er en konsekvens av norsk olje.

Orkanen er tidenes kraftigste som er målt i Atlanterhavet. Bilder i sosiale medier viser store ødeleggelser på de så langt rammede øyene.

– Orkanene vi har sett den siste tiden, idag i Karibia, er de reelle kostnadene av vår skitne olje, og de vil bli langt verre med Frp, Ap og Høyres oljejakt, sier Hansson.

Miljøkatastrofer

Han mener de ikke forstår kostnadene klimaendringene har, og koblingen til oljevirksomheten i Norge.

– 20 millioner mennesker, tre ganger så mange som flykter fra krig og konflikt, flykter allerede fra miljøkatastrofer. Mange av disse menneskene kan man ikke «hjelpe der de er», simpelthen fordi øystatene deres drukner i havet, mener han.

Ifølge Hansson kan økt havnivåstigning gi så mange som to milliarder flyktninger innen 2100.

Miljøpartiet De Grønne vil derfor at Norge skal åpne for å ta imot 1000 klimaflyktninger i løpet av neste stortingsperiode, samtidig som Norge faser ut sin oljevirksomhet.

Hvis Frp faktisk setter seg inn i hva slags effekt klimaendringene kan få for antallet flyktninger i verden, vil de bli det mest klimaengasjerte partiet i Norge over natta, sier Hansson.

Ikke aktuelt

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mazyar Keshvari, er imidlertid tydelig på at det ikke er aktuelt for dem å gå med på forslaget fra MDG.

UAKTUELT: Innvandrings politisk talsperson, Mazyar Keshvari, i Frp sier det ikke er aktuelt for dem å gå med på MDG-forslaget.
UAKTUELT: Innvandrings politisk talsperson, Mazyar Keshvari, i Frp sier det ikke er aktuelt for dem å gå med på MDG-forslaget. Foto: Aas, Erlend

Det som er avgjørende for at Norge skal ta imot flyktninger, er det reelle beskyttelsesbehovet. Det handler om hvorvidt man er forfulgt i det området eller landet man oppholder seg i.

Han mener Norge tar imot mer enn vår andel når det kommer til flyktninger, folketallet tatt i betraktning. I tillegg trekker han fram at Norge bidrar med nødhjelp og bistand i store deler av verden.

Jeg mener at vi ikke skal skamme oss over at Norge produserer et produkt som verden har behov for. Ny teknologi må være på plass før det kommer på tale å skru av oljekranene, og ikke motsatt. Oljenæringen representerer viktige arbeidsplasser og skaper store verdier for Norge. I tillegg bidrar næringen med teknologiutvikling, noe som kommer Norge, verden og klimateknologien til gode, sier Keshvari.

– Ugreit

Miljøpolitisk talsperson i Høyre, Tina Bru, synes det er unødvendig av Rasmus Hansson å koble den norske oljen til orkanen i Karibia kun for å få fram et poeng.

– Det finnes mange folk rundt om i landet som jobber i denne næringen, som nå skal sitte og føle på et ansvar for at menneskeliv kanskje går tapt, ifølge Hansson. Det synes jeg er ugreit, sier hun.

Hun vil også forsikre Hansson om at Høyre tar klimautfordringen på største alvor og jobber med å kutte utslipp i Norge, samtidig som de vil bidra i det internasjonale klimaarbeidet, men:

– Jeg nekter å godta Hanssons premiss for denne debatten, som kun bidrar til å gi alle de som går på jobb i denne næringen hver eneste dag dårlig samvittighet. Det skal de ikke ha. Men jeg tar når som helst en seriøs klimadebatt med MDG.

Se klimadebatt mellom Siv Jensen og Rasmus Hansson her: