Dronning Margrethe og prins Henrik under Dronning Margrethe sin 77-års fødselsdag på Marselisborg Slot i april 2016..
Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
Dronning Margrethe og prins Henrik under Dronning Margrethe sin 77-års fødselsdag på Marselisborg Slot i april 2016.. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix Foto: Bagger, Henning

Prins Henrik lider av demens

Prins Henrik (83) har blitt diagnostisert med demens, melder det danske kongehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag la Kongehuset ut meldingen om prinsens helsetilstand på sine hjemmesider:

«Det er med inderlig beklagelse at hennes majestet Dronningen har bedt hoffsjefen komme med følgende uttalelse: I forlengelsen av en lenger sykdomsutredning i løpet at sensommeren har spesialister ved Rikshospitalet konkuldert med at hans kongelige høyhet Prins Henrik lider av demens».

Forårsaker personlighetsendringer

Videre står det at diagnosen innebærer en svekket kognitiv funksjon hos prinsen, og at det kan forårsake endringer i hans væremåte, reaksjonsmønster, dømmekraft og følelsesliv.

Nyheten om den Dronning Margrethes ektemann, prins Henrik, kommer noen uker etter han skapte furore ved å si at han ikke ønsket å bli gravlagt sammen med Dronningen. Han forklarte selv at beslutningen ble tatt som en naturlig konsekvens av at hans kone ikke behandlet ham med alminnelig respekt».

Det oppsiktsvekkende utspillet kan i så måte ses i forbindelse med sykdommen.

Det er triste nyheter fra Danmark i dag, men vi er nok mange som en stund har ant at det har vært «noe» på gang. Dette forklarer jo mye av det som har skjedd de siste ukene og månedene, og det forklarer også måten sønnene Frederik og Joachim har uttalt seg om sin far den siste tiden, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland, til TV 2.

Ber om ro

Prinsen vil trappe ned på aktiviteter og det vil i tiden som kommer vurderes om hans verv skal avvikles.

Til sist ber Dronningen og resten av kongefamilien om at prinsen får ro.

– Mine tanker går selvsagt til prins Henrik i en vond og vanskelig tid - og ikke minst til dronning Margrethe, som nok lenge har vært opptatt av å skjerme og å beskytte sin kjære ektemann, sier Totland.