OPPTATT AV DISTRIKTSPOLITIKK: Niklas Dyrhaug kommer fra Tydal. Det legger føringer for hvordan han har stemt.
OPPTATT AV DISTRIKTSPOLITIKK: Niklas Dyrhaug kommer fra Tydal. Det legger føringer for hvordan han har stemt. Foto: Wold, Ole Martin

Disse valgkamp-sakene er viktige for langrennsstjernene

Rovdyrpolitikk og innvandring er noen av temaene som opptar langrennseliten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om to dager er det stortingsvalg i Norge. Allroundlaget for herrer tilbringer tiden i italienske Livigno, men de fleste av løperne har forhåndsstemt før valget.

Og trodde du langrennsløperne bare tenker på hvile, søvn og trening mens de er på treningsleir? Da tar du feil.

En av dem som engasjerer seg i det kommende valget er Pål Golberg. Han har allerede bestemt seg for hvilket parti han skal gi sin stemme til. Golberg og sprintlandslaget reiste hjem til Norge i går, men vet allerede hvilken stemmeseddel han skal legge i urnen på valgdagen.

– Det blir første gang jeg stemmer i Oslo kommune. Jeg har bestemt meg, og for meg er valget veldig enkelt. Enten vil man ha FrP i regjering eller ikke. Det synes jeg ikke er noe hyggelig, så da stemmer jeg Arbeiderpartiet, sier Golberg og utdyper:

– Mye av det FrP står for hører ikke hjemme i mitt tankesett. Da tenker jeg på menneskesyn og det å være inkluderende. Jeg har sans for å gi folk muligheter. Med så mye krig i verden synes jeg det er riktig å ta inn de som ikke har det så bra. Jeg mener vi skal være rause, men samtidig ha en tydelig politikk slik at vi ikke tar inn flere enn vi har kapasitet til, sier Golberg.

– Så er det ikke tvil om at jeg synes at de som tjener mest skal være med å yte mest tilbake til samfunnet. Det har blitt en del skattelette de siste årene, og de pengene kommer fra et sted. De blir tatt fra Oljefondet, som skal sikre fremtidige generasjoner, sier han.

– Stemmer etter bygdas interesser
Tydalingen Niklas Dyrhaug har allerede avgitt sin stemme.

– Det var en selvfølge for meg å stemme. Jeg er født og oppvokst på bygda, og har mine saker som jeg brenner for. Distriktspolitikk og rovdyrpolitikk er viktig for meg, selv om jeg bor i Trondheim. Jeg har bestandig vært en som har stemt etter bygdas interesser, sier Dyrhaug.

Landslagssjef Vidar Løfshus forteller at det kan gå en kule varmt når ledere og utøvere samles til måltider.

– Det er absolutt mye diskusjon om valget. Det har vært bra temperatur til lunsj og på middagene. Det synes jeg er artig, sier Løfshus.

– Jeg brenner selvsagt for idrettspolitikk og at politikken skal tilrettelegge best mulig for organisert idrett. Jeg synes ikke støtten til toppidretten er spesielt stor. Økte budsjetter til Olympiatoppen er noe som står høyt for meg. Ellers handler det mye om å få ungdommer og unger i aktivitet. Da handler det om gymtimer i skolen, sier han.

– Er det tid for et bytte av kulturminister?

– Hehe, det har jeg ingen kommentar til, smiler Løfshus.

– Vi er priviligerte
For sprinttrener Arild Monsen er eldreomsorg en fanesak.

– Det siste året har jeg mistet begge mine foreldre og fått oppleve eldreomsorgen i Norge. Fra det vi har opplevd i Molde er vi godt fornøyde, men vi var kanskje heldige. Å ta vare på de eldre og gi dem en verdig avslutning på livet ble enda sterkere for meg etter den perioden jeg har vært gjennom, sier han.

Landslagstrener Tor Arne Hetland er fornøyd med tingenes tilstand.

– Vi er så priviligerte i Norge at det nesten ikke spiller noen rolle hvem som styrer landet. AS Norge går veldig bra, mener Hetland.