Studenter drakk eddiksyre:

Studentforening legger seg flat etter eddik-tabbe

Fem personer er fortsatt innlagt på sykehus etter å ha drukket eddik under en opptaksprøve til en studentforening i Trondheim. Politiet har opprettet sak. Leder for studentforeningen beklager.

FRAKTET HIT: Minst 15 studenter er fraktet til St. Olavs hospital i Trondheim etter å ha inntatt en blanding av eddik og vann i forbindelse med en opptaksprøve til en linjeforening ved NTNU. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
FRAKTET HIT: Minst 15 studenter er fraktet til St. Olavs hospital i Trondheim etter å ha inntatt en blanding av eddik og vann i forbindelse med en opptaksprøve til en linjeforening ved NTNU. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix

Fem personer er innlagt på sykehus etter en opptaksprøve for en studentforening i Trondheim. Natt til onsdag ble ytterligere én person innlagt på sykehus etter hendelsen, som skjedde tirsdag kveld.

St. Olavs hospital opplyser at studentene har etseskader etter å ha blitt eksponert for eddikblanding i munnhulen.

En mann i 20-årene har fortsatt alvorlige og uavklarte skader og ligger på intensivavdelingen. De øvrige fire er til observasjon, og har dermed lettere skader.

– Kjente ubehag i mage og munn

Til sammen har 15 personer vært innom sykehuset for sjekk etter episoden.

En av studentene som var inne til legesjekk etter hendelsen forteller til NRK at de shottet eddikblandingen, det vil si tømte glasset ett drag. Han sier at de visste at det var eddik de fikk servert, men at denne ved en feil var for sterk.

– Stasjonen gikk ut på at vi shottet eddik, som var blandet med vann. Det gikk greit der og da, helt til jeg kom hjem og kjente ubehag i mage og munn, sier en annen student.

Politiet undersøker

Studentene har forklart at de drakk utblandet eddik i forbindelse med en opptaksprøve til en linjeforening ved NTNU. Eddik i 35 prosents løsning er sterkt etsende, og kan gi alvorlige skader.

– Vi har besluttet å opprette en undersøkelsessak for å klarlegge hva som har skjedd her. Vi starter med sykehuset og avhør av dem som ligger der. Etter hvert vil vi også avhøre andre impliserte, sier krimvaktleder i Trøndelag politidistrikt Johan Aae til NTB.

Han sier de er helt i startfasen av undersøkelsene, som ble satt i gang onsdag morgen.

– Det ble først vurdert å ikke opprette sak. På bakgrunn av at en person har alvorlige og uavklarte skader besluttet påtalemyndigheten å opprette en undersøkelsessak.

Politiet vet foreløpig ikke nøyaktig hva studentene drakk og med hvilken grad av frivillighet de drakk det.

Beklager

TV 2 har vært i kontakt med lederen for linjeforeningen, Oscar Lilleløkken.

Han beklager det som har skjedd.

– Vi burde ha skjønt at vi ikke skulle brukt eddik, og tar følgelig sterk selvkritikk og vil gjennomgå våre rutiner. Vi håper ingen får varige skader, sier han.

Han forklarer at opptaket til linjeforeningen er et alkoholfritt arrangement i regi av studentene selv.

– Det er en veldig uheldig og beklagelig hendelse. Det er ikke slik vi ønsker å ta imot våre medstudenter. Vi tar saken på største alvor, og beklager på det sterkeste overfor alle involverte, sier han.

Mange av linjene ved NTNU har slike innvielseritualer ved studiestart.

– Etter gårdagens alvorlige hendelse må vi ta en prat med linjeforeningene om å ikke risikere studentenes liv og helse, sier Olav Bolland, leder ved instituttet der studentene går.

– Dette er en gammel tradisjon vi må holde på, men vi vil innprente lederne for foreningene at de må være mer aktsomme, sier han.

Bolland har også snakket med studenten som er alvorlig skadet.

– Jeg har vært i kontakt med ham, men helt kort. På grunn av skadene hadde han dårlig stemme, og fikk ikke snakke noe særlig i telefonen, sier dekanen til Adresseavisen.

Etseskader

Eddik i 35 prosents løsning brukes vanligvis til rengjøring eller avkalkning, ikke matlaging. Eddik som selges i matbutikken har vanligvis en styrke på 5 eller 7 prosent.

– Eddik i denne løsningen vil virke etsende på slimhinnene. Cellene i overflatene dør og det kan skade vevet som ligger dypere, sier Trond Aamo, leder for avdeling for klinisk farmakologi på St. Olavs hospital i Trondheim.

Han har ikke hatt noe med behandlingen av de involverte studentene å gjøre.

– Når det drikkes som her vil det nok først og fremst være i munnhule og svelg skadene oppstår, i verste fall ned i spiserøret og magesekken. Når det drikkes kan det også inhaleres, slik at man kan få det i luftrøret. Da kan det gi betennelse i lungene, som også kan føre til væske i lungene, sier Aamo.

Han anbefaler alle som har denne typen eddik stående hjemme å oppbevare det utilgjengelig for barn. Dersom man skulle få det på huden må man så rask som mulig skylle det av med vann.

TV 2 / NTB