ber om full redegjørelse etter skrekk-bilder:

Dyreverner gikk undercover – så griseunger bli feid vekk som søppel

På en grisegård i Latvia holdes tusenvis av griser i bittesmå båser. Dyrevernsorganisasjoner og latviske medier kopler bildene til en gård der Innovasjon Norge har investert over 12 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Purker som må stå drektige i bittesmå båser helt til griseungene er født. Døde og levende grisunger som feies sammen som søppel. Griser med store, åpne sår som blir slått, får støt og som blir brutalt avlivet.

Dette er bare noen av scenene i en video sendt ut av foreningen Anima – Stopp dyremishandling, som har skapt enorme reaksjoner i latviske medier.

Bildene skal ifølge både dyrevernsorganisasjonen og latviske medier være fra gården SIA Baltic Pork i Latvia.

SIA Baltic Pork eies 100 prosent av det norske selskapet International Pork Investment AS (IPI).

Innovasjon Norge står som eier av over en fjerdedel av aksjene i selskapet. Ifølge Innovasjon Norges investeringsportefølje har de investert 12,47 millioner kroner på gården, noe også Innovasjon Norge bekrefter ovenfor TV 2.

Innovasjon Norge eies av den norske stat og fylkeskommunene.

– Sjokkerende

Bildene og videoen som viser forholdene på gården er laget av en dyreverner som jobbet fem uker undercover på gården. Som grisepasser så han hvordan dyrene ble behandlet, og reagerte sterkt på det han så.

Videoen fra oppholdet på gården kan du se i toppen av saken.

– Avsløringene viser en forkastelig og sjokkerende behandling av grisene. Det er totalt uakseptabelt at de har investert penger som tilhører det norske fellesskapet i disse grisefarmene, sier daglig leder i Anima - stopp dyremishandlingen, Hilde Valbjørn Hagelin.

På den aktuelle grisegården er det til enhver tid 10.000 dyr. I Norge er det maksimalt lov å holde 2.100 griser i løpet av et år.

– Det er veldig, veldig mange dyr. Når man driver stordrift som det, da er det masseproduksjon. Å drive godt dyrehold med så mange dyr er nesten dømt til å mislykkes. Så Innovasjon Norge har nok vært naive her, eller ikke stilt spørsmål fra start, for enhver som hadde sett grundig på det fra starten ville sett at det er ekstremt vanskelig å drive dette på en forsvarlig måte, sier Hagelin.

BILDER FRA GÅRDEN: Disse bildene er tatt på den aktuelle gården i Latvia. Foto: Anima - Stopp dyremishandling / Dzivnieku Briviba.

– Uakseptabelt

Da TV 2 gjorde Innovasjon Norge kjent med dokumentasjonen fra dyrevelferdsorganisasjonen onsdag sendte de en henvendelse til IPI umiddelbart for å få en redegjørelse av saken fra deres styre.

– Dyremishandling er totalt uakseptabelt. Den dokumentasjonen vi har sett viser forhold som vi har behov for å bli forklart, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand i Innovasjon Norge til TV 2.

– Vår representant i styret i IPI har nå tatt initiativ til at denne saken blir behandlet i styret umiddelbart. Som medeier i IPI vil Innovasjon Norge følge denne saken tett. Vi avventer en tilbakemelding fra styret og ledelsen i selskapet før vi tar stilling til hvordan vi skal håndtere denne saken videre, sier hun.

Daglig leder Ove Henrik Mørk Eek i IPI sier til TV 2 at den aktuelle gården blir kontrollert jevnlig.

– Jeg har ikke andre kommentarer nå enn at virksomheten i Latvia blir drevet 100 prosent i tråd med latviske- og EU-regler. Virksomheten blir kontrollert jevnlig av offentlige myndigheter, og det er aldri funnet avvik, sier Mørk Eek.

Han sier videre at styrelederen for IPI nå vil få utarbeidet en rapport for Innovasjon Norge.