FAKE NEWS: Aung San Suu Kyi mener myndighetene i Myanmar gjør det de kan for å beskytte Rohingyaene i landet.
FAKE NEWS: Aung San Suu Kyi mener myndighetene i Myanmar gjør det de kan for å beskytte Rohingyaene i landet. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

Over 100.000 har flyktet fra Myanmar – myndighetene skylder på falske nyheter

Verdenssamfunnet kritiserer Aung San Suu Kyi for å ikke gripe inn i forfølgelsen av rohingyaene i Myanmar. Samtidig hevder hun falske nyheter forverrer konflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

146.000 flyktninger har krysset grensen fra Myanmar til Bangladesh de to siste ukene.

Flyktningmassen består i hovedsak av mennesker fra den muslimske Rohingya-minoriteten som kommer fra Rakhine-staten, sørvest i Myanmar.

Falske nyheter

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi er de facto leder i Myanmar. Fordi hun har barn som er utenlandske statsborgere kan hun ikke bli president, men som leder av landets desidert største parti har hun stor innflytelse i politikken.

Hun har blitt kritisert, blant annet i FN, for å ikke involvere seg i konflikten. Suu Kyi har på sin side uttalt at et «isfjell av feilinformasjon» forverrer konflikten.

Hun hevder falske fotografier sirkulerer for å skape problemer innad i landet.

Samtidig forteller flyktninger som har krysset grensen til Bangladesh, om militære styrker og buddhister som angriper landsbyer, brenner ned hus og dreper sivile. Militæret på sin side hevder at de kjemper mot Rohingya militante som angriper sivile.

Ifølge BBC skal Suu Kyi i en telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan, ha sagt at myndighetene allerede beskytter befolkningen i Rakhine på best mulig måte.

– Vi vet veldig godt hva det betyr å bli fratatt sine menneskerettigheter og demokratiske beskyttelse. Derfor forsikrer vi oss om at alle mennesker i vårt land får beskyttet sine rettigheter i tillegg til retten til politisk, sosialt og humanitært forsvar, skal hun ha sagt.

FLYKTNINGER: Rohingyaer frakter en omkommet person til land etter å ha prøvd å flykte fra Myanmar til Bangladesh 6. september.
FLYKTNINGER: Rohingyaer frakter en omkommet person til land etter å ha prøvd å flykte fra Myanmar til Bangladesh 6. september. Foto: K M Asad/AFP Photo

– Reell krise

Ingvill Håkås Tveite har vært utsendt fra den norske beredskapsstyrken NORCAP til FN i Rakhine-staten, og har bodd det siste halvåret i Myanmar. Hun forteller at FN og hjelpeorganisasjoner samarbeider med myndighetene i landet, men at det er utfordringer.

Hjelpeorganisasjonene har måttet evakuere mange ansatte og det er vanskelig å nå ut med nødhjelp i store deler av nord-Rakhine.

– Det er veldig vanskelig å operere i området på grunn av restriksjoner fra myndighetene og høy aktivitet fra ulike væpnede grupper og militære. I tillegg får vi rapporter om voldshandlinger og landsbyer som blir brent, forteller hun.

Også Leger Uten Grensers aktiviteter i Rakhine-staten har vært midlertidig stanset siden midten av august, det sier en rapport som ble sluppet av organisasjonen onsdag. Dette innebærer at flere tusen pasienter i området har svært liten eller ingen tilgang til helsehjelp forteller kommunikasjonsrådgiver Jonas Hågensen

– Leger Uten Grenser er svært bekymret for de humanitære konsekvensene av den nylige volden og har hatt kontakt med myndighetene for å tilby støtte til å håndtere skadde og hjelpe mennesker som nylig har flyktet, sier Hågensen.

Krevende situasjon

Situasjonen er også alvorlig for flyktningene etter å ha kommet seg inn i Bangladesh. Ifølge Leger Uten Grensers rapport er den potensielle helserisikoen svært urovekkende dersom man ikke får øket den humanitære bistanden.

Ingvill Håkås Tveite forteller at omlag 10.000 flyktninger har krysset grensen mot Bangladesh daglig de siste dagene.

– Det vi ser er at det er sterkt sårbare grupper som krysser grensen. Kvinner, barn som har kommet vekk fra foreldrene sine og eldre. De kommer til Bangladesh og er sultne, tørste, slitne og trenger medisinsk behandling, sier hun.