VENNLIG FREMMED: Øyvind Mohn Bjørkum har brukt sommeren til å spre glede i Lakselv. På kartet kan du se alle stedene postkortene er sendt fra.
VENNLIG FREMMED: Øyvind Mohn Bjørkum har brukt sommeren til å spre glede i Lakselv. På kartet kan du se alle stedene postkortene er sendt fra. Foto: Privat

Lakselv-innbyggerne fikk postkort fra «De vennlige fremmede» – nå er mysteriet løst

33-åring i Oslo ville gjøre noe fint for innbyggerne i Lakselv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke personer i Lakselv i Finnmark har den siste tiden mottatt postkort signert «De vennlige fremmede».

– Vi har vært på ferie, så da vi kom hjem lå det et postkort i postkassa og ventet på oss. Det var sendt fra Tenerife 27. juli, forteller Linda Andreassen Follesø til iFinnmark, som først omtalte saken.

«Jeg sender deg et lite kort fra nydelige Tenerife. Her har vi storkost oss med late stranddager, gode middager, hvalsafari og minigolf», sto det.

Men Linda visste ikke hvem det var fra.

Ikke alene

Også Camilla Vonheim er blant dem som har fått et postkort fra en vennlig fremmed. Kortet var sendt fra Sussex i Englad.

Ektemannen hennes, Odd-Arne Vonheim, fikk kort fra Oslo.

– Først fikk jo Odd-Arne et kort, og da lurte vi på om dette var folk vi egentlig burde kjenne. Vi så på Facebook, og googlet litt, men det dukket ikke opp noe. Og noen uker etter kom det også kort til meg. Da tenkte vi, det er noen som driver ap med oss, sier Camilla til lokalavisa.

Men nå er det avslørt hvem som står bak mysteriet.

Spre glede

I starten av juli opprettet nemlig Øyvind Mohn Bjørkum (33) en hemmelig Facebook-gruppe ved navn «De vennlige fremmede».

Målet var å ha det gøy og spre glede blant innbyggerne på et lite sted i Norge.

Opp fra hatten trakk han stedet Lakselv i Finnmark, blant flere andre tettsteder i Norge.

– Utgangspunktet var å gjøre fine ting i smug og gjøre noe annerledes, forteller han til TV 2.

Mange postkort

Facebook-gruppen ble delt blant venners venner og endte til slutt med 600 medlemmer. Men ikke alle har sendt postkort.

Han forteller at de til sammen har sendt 96 postkort til forskjellige beboere i Lakselv. Etter en liten opptelling ser det ut til at de har sendt kort til cirka hvert tiende hus.

– Vi ville gi folk i Lakselv noe å snakke om, en «snakkis». Så klarte vi å holde gruppa hemmelig selv om den vokste, slik at det ble til en liten sommerkrim der oppe, sier han.

Og folk har sendt postkort fra forskjellige steder i verden, der de har feriert selv. Både fra Spania, USA, Frankrike og Italia.

Setter strek

Men nå er sommerprosjektet ferdig. Øyvind sendte et brev til Finnmark Dagblad, som har fulgt saken tett, for å avsløre hvem som sto bak det lille mysteriet.

Brevet ble mottatt av redaksjonen tirsdag.

– Vi gir oss mens leken er god. Det har vært en fin ting nå i sommer, og vi håper folk ble glade, sier Øyvind.