President Donald Trump fjerner ordningen som har latt 800.000 unge immigranter arbeide lovlig i USA, opplyser justisminister Jeff Sessions. (AP Photo/Ivan Sekretarev, file)
President Donald Trump fjerner ordningen som har latt 800.000 unge immigranter arbeide lovlig i USA, opplyser justisminister Jeff Sessions. (AP Photo/Ivan Sekretarev, file)

Trump skroter migrantamnesti for 800.000 unge

President Donald Trump fjerner ordningen som har latt 800.000 unge immigranter arbeide lovlig i USA, opplyser justisminister Jeff Sessions.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere medier meldte mandag at president Donald Trump ville oppheve programmet. Det har ført til flere protester og demonstrasjoner. Trump tvitret tirsdag at Kongressen må være innstilt på å avvikle DACA-programmet for unge migranter.

– Vår første og største prioritet i å fremme immigrasjonsreformer må være å bedre arbeidslivet, lønnsnivået og sikkerheten for amerikanske arbeidere og deres familier, skriver Trump i en uttalelse.

– Jeg er ikke for å straffe barn, hvorav de fleste nå er voksne, for deres foreldres handlinger. Men vi må også huske på at vi er et mulighetens land fordi vi er et lovens land, skriver Trump.

Mener programmet bryter med grunnloven

Senere tirsdag formiddag bekreftet Sessions beslutningen.

– Den amerikanske regjeringen avslutter programmet som har gjort det mulig for unge immigranter å bli fraktet ulovlig til landet som barn, å forbli i landet, sa Sessions.

DACA står for Deferred Action for Childhood Arrivals og ble til gjennom en presidentordre fra daværende president Barack Obama i 2012. Det betyr at Trump kan oppheve programmet med et pennestrøk og ikke trenger å gå via Kongressen.

Justisministeren hevder også at programmet bryter med grunnloven, og opplyser samtidig at Trump-administrasjonen har bedt Kongressen om å finne en alternativ løsning for å beskytte de unge immigranter som ble tatt med inn i USA ulovlig som barn.

Motstand mot innvandring var en av årsakene til at Trump vant valget, og i valgkampen lovet han å avvikle DACA.

Demokratene vil gjøre alt for å hindre Trump

Senator Chuck Schumer lover i en uttalelse at «Demokratene vil gjøre alt vi kan for å hindre president Trumps forferdelig gale ordre fra å bli en realitet». Samtidig påpeker han hvor avhengig landet er av de «hardtarbeidende menneskene og deres bidrag» til landets økonomi.

Den republikanske senatoren John McCain sier i en uttalelse at Trumps valg om å avvikle programmet er en «uakseptabel reversering» av løfter som er gitt til de som omfattes av programmet.

«Jeg tror sterkt på at barn som ble tatt med ulovlig inn i landet, uten at de var skyld i det selv, skal bli tvunget til å dra tilbake til et land de ikke kjenner», sier McCain i uttalelsen.

Han beskriver samtidig de nesten 800.000 personene som er i programmet for «uskyldige», og sier myndighetene har har et ansvar for å beskytte og sikre grensene, men at det må gjøres på en måte som opprettholder verdigheten og det eksepsjonelle ved landet.

I en Twitter-melding om avgjørelsen skriver tidligere visepresident Joe Biden blant annet «Grusomt. Ikke USA».

Trekker seg i protest

Javier Palomarez, som leder USAs latinamerikanske handelskammer, annonserte tirsdag ettermiddag at han trekker seg fra Trumps mangfoldskoalisjon, som følge av avviklingen av DACA-programmet.

Han kaller avgjørelsen for «skammelig» i en pressemelding, og sier at fordi USA er en nasjon av immigranter som derfor har et moralsk ansvar for å beskytte såkalte «Dreamers», som de som omfattes av DACA ofte kalles.

DACA-programmet gjør det mulig for barn som ble tatt med ulovlig til USA før de var 16 år, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter. Programmet har beskyttet de nesten 800.000 fra å bli deportert fra landet. Tirsdagens beslutning innebærer at ingen flere kan få søke fornyelse av sine arbeidstillatelser via programmet, og beslutningen setter også en stopper for nye søkere.

En rekke studenter i Denver forlot klasserommene sine og startet en spontan protest i en park i byen, melder Fox News.

Republikanernes speaker, Paul Ryan, mener Barack Obamas innføring av DACA-programmet var «et klart maktmisbruk», og hevder at programmet ikke er noen langsiktig løsning på utfordringen.

DACA blir ikke avsluttet umiddelbart, men trappet gradvis ned i takt med at brukernes nåværende tillatelser utløper på naturlig vis. Det vil si at programmet kan vare til ut i 2019.

NTB/TV 2