Bjørgen og co. med selvransakelse etter Johaugs dopingsak

Ett år etter at dopingsaken til Therese Johaug startet er landslaget tilbake i Seiser Alm og Livigno. – Vi har iallfall lært at vi ikke skal dømme andre før vi vet hva saken handler om, sier flere løpere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg skal være så ærlig å innrømme at jeg har dømt andre utøvere som har vært i lignende situasjon som Therese, altfor fort. Det har jeg gjort med altfor dårlig kunnskap, det tror jeg også flere nordmenn har gjort. En sak er aldri svart-hvit, det er nyanser og vi må få alle fakta før vi feller noen dom, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Tilbake i Livigno

De norske landslagsløperne møtte seks norske medier i Livigno i Italia tirsdag ettermiddag. Livigno er plassen hvor den norske landslagslegen, Fredrik Bendiksen, for ett år siden skal ha kjøpt krem som han ga til Therese Johaug. Og som senere resulterte i en positiv dopingprøve.

Helt tom etter dommen

– Therese fikk en dom på 18 måneder, sier Marit Bjørgen og tenker seg godt om før hun fortsetter:

– Hver gang jeg har tenkt på dommen så blir jeg helt tom. Så nært knyttet som jeg er til Therese så blir denne historien følelsesmessig veldig sterk.

– Hva tenker utenlandske konkurrenter om dommen?

– Jeg ser jo at dette blir beskrevet av flere som en rettferdig straff og utfra reglementet er det sikkert korrekt, men jeg har tidligere sagt at strafferammen burde vært fra 0-4 år, og det standpunktet har jeg fortsatt.

Prisen for ren idrett?

– Er dommen i Johaugs dopingsak prisen man må betale for en ren idrett?

Uhrenholdt Jacobsen: – Ja, de siste 20 årene er det nok mange utøvere som vi i Norge ikke har brydd oss om som har måttet betale dyrt i arbeidet med å etablere en ren idrett.

Bjørgen: – Ja, det tror jeg, og flere kan være uskyldig dømt. Jeg har iallfall lært at man ikke skal dømme noen før vi har fakta på bordet.