OSCAR-KANDIDAT: Eili Harboe spiller hovedrollen i Thelma. Foto: SF Norge
OSCAR-KANDIDAT: Eili Harboe spiller hovedrollen i Thelma. Foto: SF Norge

Dette er Norges Oscar-kandidat

Filmen «Thelma» er norsk kandidat i kampen om å bli beste ikke-engelskspråklige film under Oscar-utdelingen.

Filmen er regissert av Joachim Trier, og har premiere på norske kinoer 15. september.

Thelma, en romantisk, overnaturlig thriller, og er nå Norges kandidat i neste års Oscar-utdeling.

Den norske Oscar-kandidaten ble offentliggjort tirsdag etter at en komité med representanter fra norsk filmbransje og Norsk filminstitutt har vurdert de tre filmene «Thelma» i regi av Joachim Trier, «Fluefangeren» i regi av Izer Aliu og Jorunn Myklebust Syversens film «Hoggeren».

– Tusen takk til komiteen for at vi ble valgt. Det er veldig overraskende og hyggelig, og noe vi setter veldig pris på, sa Thelma-regissør Trier på en pressekonferanse like etter offentliggjøringen.

Juryen begrunner valget med at filmen «står fram som en imponerende nyvinning i norsk filmkunst».

– Med denne filmen har Joachim Trier, hans med-manusforfatter Eskil Vogt og resten av teamet formidlet en historie som kan nå bredt ut og som vi har stor tro på som vår Oscar-kandidat, sier Oscar-komiteens leder Sindre Guldvog.

– Mestrer thrilleren

TV 2s filmekspert, Camilla Laache er veldig fornøyd med komiteens valg.

– Jeg synes det var veldig riktig at nettopp «Thelma» ble valgt ut til Norges Oscar-kandidat. Med «Thelma» har Trier gått fra mellommenneskelige dramaer, til romantisk, overnaturlig thriller. Og han mestrer thrilleren til det fulle. Det er også en film som kan stikke seg litt ut, den er annerledes enn mye annet som lages, sier Laache.

Hun trekker frem hovedrolleinnehaver Eili Harboes prestasjoner.

– Det er en film med mange lag, den sitter i etter at man er gått ut av kinosalen. Mye takket være filmens hovedrolleinnehaver, Eili Harboe, som er Norges nye, store filmstjerne. Jeg tenker at «Thelma» når et bredere publikum enn Triers tidligere filmer. Den er gjenkjennelig og universell og treffer mange, sier Laache.

Solgt til 50 land

Filmen handler om en ung kvinne som oppdager at hun har uante krefter når hun blir forelsket. Thelma er allerede solgt til over 50 land, og skal også vises på filmfestivalen i Toronto og New York.

Joachim Trier er tidligere kjent for filmene Oslo 31. august, Reprise og Louder than Bombs.

Hovedrolleinnehaver Eili Harboe har tidligere spilt i filmer som «Bølgen», «Kyss meg for faen i helvete» og «Kompani Orheim».

Filmen var åpningsfilmen under Haugesund Filmfestival i august. Da fortalte Trier til TV 2 hvorfor han valgte nettopp denne sjangeren.

– Jeg hadde lyst til å lage en spenningsfilm. Men alle gode sjangerfilmer har jo også en tematikk og menneskelig historie i bunnen. Jeg ville lage noe mystisk og på en eller annen måte uventet, sa Trier.

Et stykke på vei

Filmen har fått strålende kritikk, og har håvet inn femmere og seksere blant norske anmeldere.

I oktober starter det amerikanske filmakademiet Academy of Motion Picture Arts and Sciences arbeidet med å legge til og sile ut filmer som er aktuelle.

Det er flere runder før den endelige listen på fem kandidater kunngjøres 23. januar 2018. Selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 4. mars. I fjor var «Kongens nei» en av de ni kortlistene kandidatene som kjempet om en av de siste fem plassene, men filmen nådde ikke opp i den siste runden.