VANUNU-SAKEN:

Erna Solberg peker på forvaltningen – ikke på Listhaug

Sp-topp Liv Signe Navarsete ber Sylvi Listhaug beklage at hun har latt familiegjenforeningssøknaden til atomvarsleren Vanunu ligge i 15 måneder, uten å gjøre vedtak. Statsminister Erna Solberg skylder på forvaltningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 30 år etter at Vanunu i 1986 røpet Israels hemmelige atomvåpenprogram, lever varsleren fortsatt under strenge restriksjoner og overvåking av Israels fryktede etterretningstjeneste Mossad.

For to år siden søkte den tidligere atomteknikeren om familiegjenforening med sin norske ektefelle, bibelforsker Kristin Joachimsen (48), men paret får ikke svar.

TV 2 har tidligere avslørt at søknaden i hemmelighet har ligget på innvandringsminister Sylvi Listhaugs bord i 15 måneder, men statsministeren peker på forvaltningen.

– Ektefellen til Mordechai Vanunu har ventet på svar på søknaden i flere år. Kan du leve med en slik saksbehandling?

– Dette er en sak som selvfølgelig har noen vanskelige sider, og det betyr at man går grundig igjennom arbeidet i utlendingsforvaltningen, og da må man få lov til å bruke den tiden man trenger til det, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.

Solberg unngår å snakke om Listhaug, selv om Vanunus søknad har ligget på hennes bord siden 10. juni 2016.

– Det er ikke fattet vedtak i saken, og den ligger hos Justisdepartementet, fastslår UDI i en epost til TV 2.

Det er ikke sikkert at saken kommer tilbake til behandling i UDI i det hele tatt. Listhaug bestemmer om saken skal avgjøres i justisdepartementet, eller om den skal sendes tilbake til UDI - med eller uten instruksjon.

– Som det fremgår av bestemmelsene er det opp til Justisdepartementet å bestemme hva som skal skje videre med saken, herunder hvem som skal fatte vedtak i saken, bekrefter presserådgiver Aslaug S. Røhne i UDI.

I et hemmelig dokument TV 2 har fått tilgang til skriver UDI at direktoratet ikke har hatt mulighet til å fatte vedtak fordi den er til behandling i departementet.

Til tross for at saken ligger på Listhaugs bord, velger statsminister Erna Solberg utelukkende å snakke om forvaltningen.

– Er det forholdet til staten Israel som er problemet?

– Dette er en sak som ligger til saksbehandling i utlendingsforvaltningen, og det er de som må svare på hvilke forhold de vurderer, sier Solberg.

– Er det god folkeskikk å ikke svare på årevis?

– Det som er viktig er at vi faktisk behandler alle saker på en god måte, svarer statsministeren.

Ber Listhaug beklage

Men Sp-topp Liv Signe Navarsete er ikke overbevist om at familiegjenforeningssaken blir behandlet på en god måte.

Hun retter tvert i mot sterk kritikk mot at Frp-statsråden har hatt Vanuns søknad om familiegjenforening på sitt bord siden juni i fjor, uten å gjøre vedtak.

– Jeg oppfordrer statsråden til å innvilge familiegjenforening, og unnskylde at det har tatt så lang tid, for det ikke i tråd med Norges måte å behandle denne typen søknader på, sier Navarsete.

Joachimsen møtte Vanunu i Jerusalem i 2007, og etter at paret giftet seg for over to år siden, taler alt for å innvilge familiegjenforening, mener Navarsete.

– Jeg kan ikke se et eneste moment som taler mot det nå. Her må statsråden gjøre jobben sin og ikke trenere en sak, som hun helt klart etter regelverket er pliktig til å ta en avgjørelse i for lengst.

Senterparti-politikeren kritiserer Listhaug for å legge last til byrden, ved å trenere søknaden.

– Det er med på å forlenge en vanskelig situasjon, for mennesker som allerede har vært i en vanskelig situasjon lenge. Jeg synes ikke norske styresmakter skal gjøre gjøre livet deres enda vanskeligere, og utsette et familieliv som har stått på vent.

Hun er opprørt over at ekteparet ikke engang har fått vite hvorfor saken er forsinket.

– Her må statsråden være adskillig mer åpen i sin forklaring på hvorfor søknaden har ligget i 15 måneder. Det hører ikke hjemme noen steder, så her må de få et svar nå.

– Rett til familieliv over politiske hensyn

Også Venstres leder Trine Skei Grande og SVs stortingsrepresentant Bård Vegard Solhjell går hardt ut mot Listhaug.

– Det er to ting som er viktig, og at det er at Vanunu behandles på samme måte som andre, at han får opphold etter regelverket hvis han har krav på det. Det andre er at det nå skjer raskt, for det har gått alt for lang tid, sier Solhjell.

Skei Grande sier det er underlig at Listhaug, som ønsker å framstå handlekraftig, fortsatt ikke har behandlet søknaden. Hun mener søknaden må innvilges.

– Vi har våre familiegjenforeningsregler i Norge, og de gjelder alle uansett. Jeg ser ingen grunn til at dette skal behandles annerledes. Dette er en varsler i det israelske systemet, og det er ingen grunn til at man skal nekte varslere i noen land å få familiegjenforening i Norge.

Solhjell, som er SVs utenrikspolitiske talsmann, mener hensynet til familien må settes over hensynet til Israel. Han viser til at retten til et familieliv er nedfelt i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og den norske grunnloven.

– Retten til å være med sin familie er anerkjente internasjonalt, og kjent i stort sett i alle land. Det er viktig at vi tar at hensynet til familien, og at det settes foran utenrikspolitisk hensyn i denne type saker. Jeg er helt overbevist om at andre stater vil forstår det, sier SV-politikeren.

– Hvis det er riktig at statsråden har den på sitt bord, så regner jeg med at hun svært raskt kan ta en avgjørelse, for da er jo all innhenting av informasjon og forberedelsene ferdig, ser Solhjell.

Unødig hemmelighold

TV 2 har tidligere fortalt at Siviliombudsmannen undersøker om det er grunn til å kritisere UDI og Justisdepartementet for brudd på forvaltningsloven.

UDI har hemmeligholdt for Joachimsen og hennes advokat Arild Humlen, at søknaden var overført til Justisdepartementet.

Joachimsen ba gjentatte ganger UDI om en forklaring på hvorfor saken var forsinket, men fikk ikke svar. I ettertid viser det seg altså at saken ikke lå hos UDI.

– Vi forstår at det har vært vanskelig for partene å ikke vite nærmere hva som skjedde i saken. UDI har oppfattet gjeldende regler slik at det ikke er adgang til å informere om at en sak er oversendt Justisdepartementet i tilfeller som dette. I ettertid har det blitt avklart at vi hadde mulighet til å informere om at saken var oversendt JD i denne konkrete saken, og vi vil vurdere å gjøre det i lignende saker i fremtiden, sier presserådgiver Aslaug S. Røhne i UDI til TV 2.