Peter Madsen forklarer seg:

Hevder Kim Wall døde etter å ha fått 70 kilo tung luke i hodet

INNRØMMER LIKSKJENDING: Peter Madsen innrømmer i retten i dag å ha skjendet liket av Kim Wall.
INNRØMMER LIKSKJENDING: Peter Madsen innrømmer i retten i dag å ha skjendet liket av Kim Wall. Foto: Scanpix Denmark
Han tvinges til rettspsykiatrisk undersøkelse av Københavns Byret.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken to tirsdag startet fengslingsmøtet mot Peter Madsen, som er siktet for drapet på den svenske journalisten Kim Wall.

Madsen har tidligere forklart at en 70 kilo tung luke falt over Wall da de skulle opp i tårnet på ubåten etter å ha gjort et dykk. Dette skal ha ført til at Wall falt og slo hodet, noe som ga henne et åpent kraniebrudd. Da hun ble liggende stille skal Madsen ha tenkt at hun måtte være død.

– Jeg vet ikke hva som får luken til å bevege seg, men den faller ned, fortalte Madsen i rettsmøtet tirsdag. Det skriver danske BT, som direkterapporterer fra møtet.

På spørsmål om hvordan han opplevde ulykken, svarer Madsen:

– Jeg ser en lukket luke. Jeg hører et bump. Jeg hører ikke noe skrik. Jeg ser henne direkte under luken. Hvis jeg har forklart meg om hvordan hun har falt og hvor hun har ligget, så er det analysert på bakgrunn av gjetninger.

I tidligere avhør skal Madsen ha forklart at han prøvde å holde luken oppe, men at han ikke klarte å holde den fordi han mistet fotfestet. Under rettsmøtet virket Madsen irritert over at aktor forsøkte å så tvil rundt hans forklaring om luken.

– Hvis ikke jeg gled, hadde ikke luken falt. Da hadde vi hatt Kim i dag og vi hadde ikke sittet her i dag, sier han.

Likskjending

Madsen vil si seg skyldig i usømmelig omgang med lik, etter å ha begravet Kim Wall til sjøs, det skrev BT tidligere i dag.

Hittil har Madsen hevdet sin uskyld i siktelsene for drap, uaktsomt drap og likskjending. Madsens forsvarer Betina Hald Engmark, opplyser at Madsen kommer til å si seg skyldig i siktelsen om likskjending, ved å ha senket liket av Kim Wall i havet.

– Han erkjenner å ha overtrådt bestemmelsen om usømmelig omgang med lik ved å begrave henne til sjøs, informerer Engmark til BT.

Nekter for lemlesting

Engmark understreker at Madsen ikke erkjenner å ha partert liket. Politiet har tidligere opplyst at rettsmedisinske undersøkelser viser at lemmene bevisst har blitt fjernet.

– Hun var et helt stykke da jeg begravde henne, forklarte Madsen i rettsmøtet tirsdag.

I avhør har Madsen forklart at han ikke mente det var sømmelig å begrave Kim i ubåten og at det var derfor han valgte å senke henne i havet.

Madsen forklarte at Kim Walls strømpebukse, sko og truser ble ødelagt og falt av, da han bandt liket med et tau.

Han bekrefter også at han kastet sin egen mobiltelefon i sjøen, men han hevder at han ikke vet hvor det er blitt av Kim Walls telefon.

Sank båten

Han har også innrømmet at han bevisst sank ubåten Nautilus, men han nekter for at han gjorde det for å skjule spor.

– Uansett om jeg senker båten eller seiler den inn, vil det være spor av Kim i ubåten. Det vil være blod. Og jeg, Rakett-Madsen er ferdig. Det var bedre at hun (Nautilus) sank, sier Madsen.

Båten har blitt hevet og ransaket. Aktor Jakob Buch-Jepsen forteller at det blant annet er funnet et par sorte strømpebukser, et par dametruser og en hårlokk i båten, men hverken Madsens eller Walls mobiltelefon.

Det ble også gjort funn av blod som matcher med Kim Walls DNA.

Aktor forklarer at det under ransakingen av Madsens laboratorium ble funnet rør som matchet med de som var bundet rundt Walls lik. I tilegg til verktøy som kan ha saget dem over.

La seg til å sove

Madsen ble anholdt allerede dagen etter at ubåten Nautilus sank og Kim Wall ble meldt savnet. Han har sittet varetektsfengslet i 24 dager etter at det kun ble funnet tilstrekkelige beviser for uaktsomt drap under særlig skjerpede omstendigheter.

Aktor forteller under rettsmøtet at de fant hudavskrapninger og blod på Madsen da han ble reddet i land, som ennå ikke er ferdig undersøkt.

Etter ulykken forklarer Madsen at han var så trøtt at han la seg til å sove. Da han kom i land skal han ha fortalt politiet at han var alene i ubåten og at den sank på grunn av et uhell.

På spørsmål om hvorfor han ikke slo alarm etter ulykken svarer Madsen at det som skjedde mistet sin betydning fordi han ble suicidal. En helikopterlege har tidligere uttalt at han fant Madsens mentale tilstand «påfallende» etter redningsaksjonen.

– Jeg hadde ikke planer om annet i denne verden enn å senke Nautilus, sier han.

Københavns Byret har bestemt at Peter Madsens tilregnelighet må vurderes.

Planla flere turer

Peter Madsen bekreftet under fengslingsmøtet tirsdag at han også har invitert andre kvinner med i ubåten.

– Ja, det har jeg. Men det var ikke snakk om at vi skulle på turer alene, svarte han.

På et nytt spørsmål fra aktor om Madsen har planlagt å dra på turer alene med andre kvinner, svarer han allikevel at han hadde planlagt en annen tur med en kvinne. Madsen anslår også at han i omlag 300 tilfeller har vært på turer alene med andre i ubåten.

Madsen svarer bekreftende på politiets spørsmål om han har kommet inn i et S/M-miljø i København.

For åpne dører

Fengslingsmøtet startet tirsdag klokken to og aktor Jacob Buch-Jepsen anmodet at det skulle holdes for lukkede dører av hensyn til etterforskningen.

– Hensynet til offentligheten skal ikke trumfe hensynet til at denne saken blir etterforsket som den skal. Det er risiko for at åpenhet på nåværende tidspunkt kan skade etterforskningen, argumenterte han.

Madsens forsvar ønsket på sin side å holde fengslingsmøtet for åpne dører, og dommeren besluttet å ta dette til følge.

Det ble vedlagt referatforbud i forhold til obduksjonsrapporten av hensyn til de etterlatte.

Overlagt drap

Den danske oppfinneren Peter Madsen er fengslet, siktet for drap og likskjending av den svenske journalisten Kim Wall. Wall forsvant etter å ha vært med Madsen i ubåten hans «Nautilus» 10. august.

Walls torso ble funnet flytende i sjøen utenfor København 11 dager senere. Madsen har siden forklart at Wall døde i en ulykke om bord på ubåten, og at han «begravde henne til sjøs». Han benekter å ha skåret av hennes armer, bein og hode.

Aktoratet anmodet i starten av fengslingsmøtet tirsdag, ønske om at Madsen fengsles i ytterligere fire uker, at hans mentale helse blir undersøkt og at de får gjennomsøke Madsens datamaskin.

Dette er saken:

  • Torsdag 10. august rundt klokken 19.00 dro ubåteier og oppfinner Peter Madsen (46) og den svenske journalisten Kim Wall (30) ut med Madsens selvbygde ubåt UC3 Nautilus.
  • Madsen og Wall ble sist sett mellom klokken 20.00 og 20.30 i havet mellom Øresund og København, av tilfeldig forbipasserende, som også tok bilde av de to.
  • Natt til fredag 11. august forsvinner ubåten et sted mellom Øresund og København.
  • Madsens første forklaring var at han satt av Wall ved Refsehaleøen klokken 22.30, noe han senere gikk tilbake på.
  • Kjæresten til Wall forsøker å komme i kontakt med henne, uten hell. Han melder henne savnet klokken 02.30 natt til fredag.
  • Fredag blir ubåten etterlyst og klokken 10.15 blir ubåten observert. Omkring en 40 minutter senere synker ubåten, men Madsen rekker å bli reddet av redningsmannskapene.
  • Peter Madsen blir avhørt av politiet. Leteaksjonen etter Kim Wall trappes opp, og Madsen blir fredag ettermiddag siktet for uaktsomt drap.
  • Lørdag blir ubåten hevet, men de finner ingen Kim Wall om bord.
  • Arbeidet med å lokalisere Kim Wall gjøres i et samarbeid mellom dansk og svensk politiet, og det er blitt gjennomført søk i store havområder.
  • Mandag 21. august blir det gjort funn av deler av et lik, ved Amager utenfor København. DNA-undersøkelser viser at torsoen er Kim Wall.
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook