Ti minutter med grusomhet og fem år uten svar. I denne bilen ble Saad al-Hilli (bildet), hans kone og svigermor drept. To barn overlevde.
Ti minutter med grusomhet og fem år uten svar. I denne bilen ble Saad al-Hilli (bildet), hans kone og svigermor drept. To barn overlevde.

alpemassakren:

Ti minutter rå ondskap og fem år uten svar – de fire drapene er fortsatt en uløst gåte

For fem år siden ble Frankrike rystet av en grufull massakre av en britisk familie på bilferie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En familie fra Claygate, Surrey, var på ferie ved landsbyen Cheveline i Alpene i september 2012. I førersetet satt pappa Saad al-Hilli (50), og kona Iqbal (47). I baksetet satt mormor Suhaila al-Allaf (74) og de to jentene Zeena (4) og Zainab (7).

Ingenting tyder på at familien var på flukt, eller fryktet noen, men et sted langs veien skjedde et av Frankrikes store drapsmysterier.

Irakiskfødte Saad, Iqbal og Suhaila, ble skutt og drept i bilen sin. Sjuåringen ble skutt i skulderen og slått i hodet med et pistolgrep, mens fireåringen gjemte seg uskadd under liket av sin egen mor. Hun ble funnet da politiet kom til stedet flere timer senere.

En fransk syklist, Sylvain Mollier (45) som var på stedet ble også drept med det samme våpenet.

Likene ble funnet av en britisk tidligere soldat som hadde bosatt seg i området.

Ubesvarte spørsmål

Fransk politi forsøkte lenge å finnet ut hva motivet kunne være. Hvem var hovedmålet? Var de tilfeldige ofre? Fem år etter etter står politiet fremdeles uten svar.

Statsadvokat Veronique Denizot er ansvarlig for saken. Hun sier til den franske avisen Le Dauphiné Libéré at de ikke har gitt opp å finne drapsmannen, men at de mangler det gjennombruddet de trenger.

Få dager etter drapene 5. september 2012 ble en mann arrestert, men han ble fort sjekket ut av saken igjen.
Få dager etter drapene 5. september 2012 ble en mann arrestert, men han ble fort sjekket ut av saken igjen. Foto: Laurent Cipriani

Tre av de drepte ble skutt to ganger i hodet med en sveitsisk Luger P06. Fransk politi opplyser nå at de har navn på alle som eier denne typen våpen, og de føler seg sikre på at gjerningsmannens navn allerede finnes i deres papirer.

De har også sikret et DNA som kan stamme fra gjerningsmannen, men får ikke treff i noen databaser.

Det ble også observert en mørkhåret mann i hvit bil kjøre fra stedet i høy fart.

– Han virket veldig oppkavet bak rattet. Jeg ble sjokkert over farten han kjørte i, fortalte vitnet til TV 2 uken etter drapet.

Leiemorder-teori

Britisk politi holder vakt utenfor boligen til Saad og Iqbal al-Hilli i Claygate, Surrey, 14 september 2012. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Britisk politi holder vakt utenfor boligen til Saad og Iqbal al-Hilli i Claygate, Surrey, 14 september 2012. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS Foto: Justin Tallis

Fransk politi utelukket ikke at en leiemorder kunne stå bak massakren. Drapene virket profesjonelt utført, og det ble spekulert i at drapet kunne ha noe å gjøre med al-Hillis sensitive arbeid å gjøre.

Al-Hilli arbeidet som ingeniør på hemmelige prosjekter i Irak, og i Storbritannia jobbet ham med utvikling av kjernekraft og satelitteknologi. Det ble betraktet som underlig at syklisten, som tilsynelatende var på stedet helt tilfeldig, også jobbet innen kjernekraftteknologi.

Arvestrid

En annen teori var at drapene var motivert av en bitter arvestrid al-Hilli hadde med en av sine brødre.

Denizot som tok over etterforskningen etter den første fasen, tror imidlertid ikke på denne teorien.

– Broren er ikke mistenkt i saken. Etter å ha eliminert en rekke detaljer, sitter vi igjen med en teori om at familien dessverre var på feil sted til feil tid, sier Denizot til Le Dauphiné Libéré.

– Barna lever normale liv

Sjuåringen ble etter behandling på sykehuset avhørt av politiet, men hun kunne ikke gi noen opplysninger som førte til at saken ble løst. Fireåringen klarte heller ikke gi politiet opplysninger som kunne løse saken.

De to jentene bor sammen med sin tante på et hemmelig sted i Storbritannia og har blitt ni og 12 år gamle.

– Begge to går på skole og lever normale liv, sier onkelen som nå er renvasket for drapsmistanken til Daily Mirror. Han forteller at han sist så dem for noen uker siden, og at de virker glade.

– Zainab har aldri sagt noe om det som skjedde til meg. Når de blir større kommer de til å stille spørsmål, sier han.