MEDVIND: SAS kan fly høyt etter et godt resultat i tredje kvartal.
MEDVIND: SAS kan fly høyt etter et godt resultat i tredje kvartal. Foto: Roald, Berit

Nesten dobling for SAS

SAS fikk et resultat før skatt på nesten 2 milliarder svenske kroner i tredje kvartal. Det er nesten en dobling fra året før og bedre enn forventningene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Omsetningen var på 12,2 milliarder svenske kroner, en økning fra 11,1 milliarder i samme kvartal i fjor og i tråd med det analytikerne ventet på forhånd.

Nå oppjusterer flyselskapet forventningene til året som helhet, sier konsernsjef Rickard Gustafson til NTB.

– Ja, vi har endret prognosen for hele året, fra et positivt resultat til et bedre resultat enn i fjor, sier han.

Driftsresultatet ble på vel 2 milliarder kroner, opp fra 1,16 milliarder i samme kvartal i fjor.

Omstillingen fortsetter

Gustafson peker på en veldig god sommer med mange passasjerer, rundt 8 millioner, som årsaken til det gode resultatet. Positive valutagevinster har også sin del av æren.

– Vi har også en stabil virksomhet som fungerer veldig bra og som håndterer de mange kundene, sier han.

Han understreker imidlertid at omstillingen i selskapet fortsetter. Selskapet har store lån å betjene, og de neste årene skal det investeres rundt 30 milliarder kroner i 40–50 nye fly.

– Mange av flyene vi har i dag, skal fases ut i løpet av de neste årene, så her trengs det store investeringer, sier han.

Fare for pilotstreik

Til helga starter meklingen for de norske SAS-pilotene om en ny tariffavtale, og det bekymrer konsernsjefen. Han sier selskapet vil gjøre alt for å unngå konflikt.

– Vi er naturligvis bekymret over at vi har havnet i denne situasjonen. Vi ønsker å gi våre dyktige norske piloter en lønnsøkning på linje med andre norske arbeidstakere, sier Gustafson. I Sverige er det inngått en treårig avtale med pilotene, mens det i Danmark foregår forhandlinger parallelt med de norske.

Hvis partene ikke blir enige, kan det bli pilotstreik fra 16. september.

Pilotene reagerer ifølge E24 blant annet på at SAS nå er i ferd med å etablere en ny operasjon i Irland, som skal fly typiske ferieruter fra baser i Malaga og London.

(©NTB)