Dette bildet av Nautilus ble tatt i 19.30-tiden torsdag 10. august. I ubåttårnet sees en kvinne som passer tilbeskrivelsen av den svenske journalisten Kim Wall. Foto: Anders Valdsted / NTB scanpix
Dette bildet av Nautilus ble tatt i 19.30-tiden torsdag 10. august. I ubåttårnet sees en kvinne som passer tilbeskrivelsen av den svenske journalisten Kim Wall. Foto: Anders Valdsted / NTB scanpix Foto: Anders Valdsted

Ønsker åpne dører under rettsmøtet:

Peter Madsen skal forklare seg om ubåt-mysteriet

Den danske oppfinneren ønsker åpne dører når han møter til fengslingsmøte kl 14. tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danske påtalemyndigheter ønsker å forlenge varetektsfengslingen av oppfinner og ubåteier, Peter Madsen, med fire uker.

Vil avklare rykter

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, sier hun og klienten ønsker pressen tilstede under møtet.

– Det kan være vi kan få løftet bort noe av det sløret av rykter som ligger over denne saken nå, sier Engmark, til danske TV 2.

– Hittil har noen få korte setninger av Madsens forklaringer blitt offentliggjort. Andre deler av hans meget lange forklaringer vet ikke offentligheten noe om, sier Engmark videre.

SISTE: Aktor, Jakob Buch-Jepsen, ba om lukkede dører av hensyn til etterforskningen av saken, men etter protester fra Engmark og pressen, besluttet dommeren like før kl 15 åpne retten for pressen.

Fengslingsmøtet startet klokken 14 tirsdag ettermiddag.

I Danmark, som i Norge, er i utgangspunktet alle rettsmøter offentlige, men det gjøres unntak hvis opplysningene som kommer fram er spesielt sensitive eller krenkende for offer, eller pårørende til offer.

Da Peter Madsen ble idømt varetektsfengsling for 23 dager siden, fikk ikke pressen være tilstede. Dommeren mente at en åpen rett ville være unødvendig belastende for Kim Walls pårørende, og at det kunne skade etterforskningen.

– Ønsker åpenhet

– Det har fra første stund vært min klients ønske om at det er åpenhet i saken. Han har et ønske om at alle opplysninger kommer ut og blir offentliggjort, sier Engmark.

Forsvareren er heller ikke enig i at man skal lukke retten av hensyn til etterforkningen i og med at dansk politi stadig gir opplysninger om saken til pressen.

Overlagt drap

Den danske oppfinneren Peter Madsen er fengslet, siktet for drap og likskjending av den svenske journalisten Kim Wall. Wall forsvant etter å ha vært med Madsen i ubåten hans «Nautilus» 10. august.

Walls torso ble funnet flytende i sjøen utenfor København 11 dager senere.

Madsen har siden forklart at Wall døde i en ulykke om bord på ubåten, og at han «begravde henne til sjøs». Han benekter å ha skåret av hennes armer, bein og hode.

Madsen er siktet for uaktsomt drap under svært skjerpede omstendigheter og har sittet varetektsfengslet siden Wall forsvant.