Orkanen Irma vokste seg til en kraftig kategori 5 tirsdag formiddag norsk tid. Den svarte streken på kartet viser forventet bane. Områdene innenfor det blå feltet kan forvente voldsomme ødeleggelser. FOTO:NOAA /NHC
Orkanen Irma vokste seg til en kraftig kategori 5 tirsdag formiddag norsk tid. Den svarte streken på kartet viser forventet bane. Områdene innenfor det blå feltet kan forvente voldsomme ødeleggelser. FOTO:NOAA /NHC

Ny monsterorkan på vei mot USA – Irma er oppjustert til nivå 5

Orkanen Irma er oppjustert til kategori 5 og har en vindstyrke på opptil 280 kilometer i timen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Irma befinner seg nå ute i Atlanterhavet og beveger seg vestover mot Karibia og det amerikanske fastlandet.

Tirsdag formiddag ble orkanen oppjustert til en kategori 5-orkan, ifølge National Hurricane Center. Dette er den kraftigste og farligste orkantypen på skalaen.

– Står om liv eller død

I Puerto Rico er det slått alarm, og nasjonalgarden er satt i beredskap. På enkelte øyer er evakueringen i full gang.

– Valget du tar nå kan være forskjell på liv eller død, sier guvernør Ricardo Rossello.

I Florida har guvernør Rick Scott innført unntakstilstand.

– I Florida forbereder vi oss alltid på det verste og håper på det beste, og så lenge man ikke er helt sikker på orkanen Irmas bane, kan vi ikke tillate oss å være uforberedt, sa Scott i en uttalelse mandag.

Butikkhyllene i Puerto Rico er tomme for vann.
Butikkhyllene i Puerto Rico er tomme for vann.

Unntakstilstanden gjør at nødetatene settes i beredskap og kan handle raskt om det blir nødvendig.

Irma treffer trolig land onsdag. I USA venter man i spenning på hvilken bane orkanen tar. Tar den en nordlig bane, kan den forsette i havet utenfor østkysten av USA. Tar den en vestlig bane eller fortsetter rett fram, kan Florida rammes i slutten av uka.

Hamstrer vann og varer

Det er ventet at orkanen vil treffe land onsdag. I Puerto Rico er folk i full gang med forberedelsene. Folk hamstret vann og mat og handlet finerplater de kunne montere foran vinduene. Skolene og universitetet på Puerto Rico holder stengt tirsdag.

Det er lange køer for å hamstre drivstoff på de franske øyene Guadeloupe i Karibien.
Det er lange køer for å hamstre drivstoff på de franske øyene Guadeloupe i Karibien. Foto: Helene Valenzuela

Også på Jomfruøyene er det innført unntakstilstand. Orkanen kan føre med seg voldsomme regnskyll med 25 centimeter nedbør, jordskred, oversvømmelser og sju meter høye bølger. Folk oppfordres til å holde seg innendørs.

– Dette er ikke tiden for å stikke ut og ha det moro med en orkan. Det er ikke tiden for å stikke ut og surfe, sier guvernør Kenneth Mapp på Jomfruøyene ifølge AP.

Kan bli spesielt kraftig

Guvernør Rick Scott sier han har fått forsikringer fra president Trump om at alle føderale ressurser stilles til rådighet i forbindelse med orkanen.

Orkanen Irma oppsto nær Kapp Verde-øyene øst i Atlanterhavet. Orkanene som dannes her, blir ofte svært intense, melder CNN.