KRISEMØTE: FN-ambassadør fra USA Nikki Haley snakker med den kinesiske ambassadøren Liu Jieyi under krisemøte mandag kveld.
KRISEMØTE: FN-ambassadør fra USA Nikki Haley snakker med den kinesiske ambassadøren Liu Jieyi under krisemøte mandag kveld. Foto: AFP/Stephanie Keith

Krisemøte i sikkerhetsrådet:

– Kim Jong un trygler om krig

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, har fått nok av Nord-Koreas handlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag møttes FNs sikkerhetsråd til krisemøte for å diskutere Nord-Korea.

USA, Storbritannia, Frankrike, Japan og Sør-Korea ba om krisemøtet etter at Nord-Korea søndag prøvesprengte det regimet selv hevder var en hydrogenbombe – den kraftigste formen for kjernefysiske våpen.

Sprengningen var den sjette og kraftigste som Nord-Korea har utført til nå.

– Nok er nok

Reaksjonene har vært massive over hele verden.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley uttalte under møtet at handlingene tydelig viser at Kim Jong un «trygler om krig», og at det er på tide at Sikkerhetsrådet innfører strengere sanksjoner.

– Nok er nok. Krig er aldri noe USA ønsker. Vi ønsker det ikke nå. Men vårt lands tålmodighet varer ikke evig, sa Haley.

USA oppfordrer nå resten av Sikkerhetsrådet til å legge sterkest mulig press på Nord-Korea.

– Bare de tøffeste sanksjonene vil gjøre det mulig for oss å løse dette gjennom diplomati, sa Haley.

Ambassadøren mener tiden med halvveis tiltak er forbi, og at Sikkerhetsråde må intensivere sanksjonene umiddelbart.

Kina

President Donald Trump uttalte søndag at USA vil vurdere å stoppe all handel med land som har forretningsforbindelser med Nord-Korea.

Skulle han gjøre alvor av trusselen, vil konsekvensene bli dramatiske. Nord-Koreas desidert viktigste handelspartner er Kina. Og handelen mellom Kina og USA hadde i fjor en verdi tilsvarende over 5.000 milliarder kroner.

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet sier mandag at det er uakseptabelt at Kinas interesser risikerer å bli rammet av sanksjoner – samtidig som landet forsøker å løse Nord-Korea-konflikten på fredelig vis.