ÅSTED NORGE AVSLØRER:

Dette bildet løser 21 år gammel gåte i Trude Espås-saken

OSLO/GEIRANGER (ÅSTED NORGE): Et tilfeldig bilde tatt av en tysk turist i Geiranger i 1996 har løst et av de store ubesvarte spørsmålene i Trude Espås-etterforskningen.

9. august 1996.

20-åringen Trude Espås fra Orkanger blir meldt savnet fra jobben sin i Geiranger. Hun ble sist sett dagen i forveien. Hun har bare vært i turistbygda i en uke. Det er husøkonomen på Hotel Union som har meldt henne savnet til lensmannen på Stranda.

Samtidig med at letemannskaper og helikopter saumfarer fjellene og nærområdet i Geiranger, starter politiet etterforskning. Ti dager senere blir liket av henne funnet skjult under steiner i vegetasjonen overfor riksveien, bare noen titalls meter fra steinen hvor hun sist ble sett.

Trude bodde i hybelhuset sammen med de andre sesongarbeiderne på Hotel Union. Inne på rommet hennes finner etterforskerne en lapp. De neste månedene skal lappen bli sentral i drapsetterforskningen i turistbygda. Trude skrev dagbok. Det er tydelig at hun kladdet ned stikkord på en lapp for å føre det inn i dagboken.

Lappen

Mai 2016.

Åsted Norge-ekspert Asbjørn Hansen er tilbake på Sunnmøre hvor han i flere år ledet etterforskningen av drapet på Trude Espås. For første gang på mange år studerer han gjenstander og bevis fra den uløste drapssaken. I hånden har han et bilde av den såkalte «Trude-lappen».

– Vi har funnet ut av alt på denne lappen, bortsett fra ordene «tysker» og «krykke». Det har vi aldri funnet betydningen av.

Skrev hun om en mann hun hadde møtt? En tysker med krykker? Mener hun fuglearten «krykkje»? Hvem er tyskeren? Det har til og med kommet tips om en tysk skuespiller som spilte i en 80-tallsfilm kalt «Krükke».

Dette er lappen som ble funnet på hybelen til Trude Espås. Det er notat til dagboken. Hva ordene tysker og krykke betyr, har vært et mysterium inntil nå.FOTO: Kristian Ervik / Åsted Norge
Dette er lappen som ble funnet på hybelen til Trude Espås. Det er notat til dagboken. Hva ordene tysker og krykke betyr, har vært et mysterium inntil nå.FOTO: Kristian Ervik / Åsted Norge

Ordene har spunnet rundt oppe i hodet til den erfarne drapsetterforskeren helt siden 1996. I hele 21 år har de to ordene vært et mysterium, regelrett en gåte.

Tre måneder etter drapet, i november 1996, blir lappen som ble funnet på Trudes hybel ett av de heteste sporene i drapsetterforskningen. Kan Trude ha møtt en tysker på krykker som har gjort inntrykk på henne? Var det derfor hun noterte disse ordene på lappen?

Etterlyste tysker på krykker

Politiet bestemmer seg for å gå bredt ut i media og etterlyse informasjon om tysktalende menn på krykker som oppholdt seg i Geiranger.

– Trude var en omsorgsperson. En teori man arbeidet etter var at drapsmannen kan ha utnyttet dette og brukt krykkene som påskudd for å få henne til å komme opp i skogen hvor hun ble drept, forteller Asbjørn Hansen.

Derfor ble det brukt mye tid på å undersøke dette sporet.

Iherdig jakt

«Norsk legekontor kan ha navnet på Trudes drapsmann uten å vite det».

Setningen sto på trykk i VG i november 1996.

Etterforskerne sjekket hjelpemiddelsentraler og legekontor over hele Vestlandet i jakten på en tysktalende mann som hadde lånt krykker.

Til tross for en iherdig jakt på den såkalte «krykketyskeren» kommer aldri etterforskerne noe nærmere svaret på gåten.

GEIRANGER :
Trude Espås ble funnet drept i Geiranger i 1996. Arkivfoto: SCANPIX
GEIRANGER : Trude Espås ble funnet drept i Geiranger i 1996. Arkivfoto: SCANPIX

Espås-saken på tysk TV

Juli 2017.

München helt sør i Tyskland. Politiinspektør Yngve Skovly og etterforskningsleder Oscar Lilleås fra politiet i Ålesund sitter i et enormt TV-studio i filmparken Bavaria.

De er invitert for å være med på det største krimprogrammet på tysk TV. Krimprogrammet Achtenzeichen Ungelöst XY på ZDF har vært fast innslag for tyske tv-seere i hele 50 år. Med opp mot seks millioner seere hver sending, har det en enorm rekkevidde. Det er også grunnen til at polititjenestemennene fra Ålesund er her.

– Etter at Åsted Norge tok opp saken i fjor, ble jeg kontaktet av ZDF. De hadde fattet interesse for saken og ønsket å presentere den for tyske seere, forteller Yngve Skovly.

Skovly fikk drapssaken i Geiranger i fanget som ung politijurist i 1996. Siden den gang har han sammen med de andre etterforskerne gang på gang snudd alle steiner i etterforskningen i et håp om å komme nærmere en løsning.

– I 1996 var det drøye 250 fastboende i Geiranger. Dagen da drapet skjedde var det rundt 800 tyske turister i bygda, forteller Skovly.

Med andre ord var det en langt større tysk enn norsk befolkning i Geiranger denne dagen.

ZDF har laget en dramatisering av hvordan de tolker hendelsesforløpet i Geiranger drapsdagen. Med skuespillere og statister går de gjennom hovedlinjene i saken. Etter innslaget utdyper politiinspektør Yngve Skovly de løse trådene overfor programlederen og 5,3 millioner tyske TV-seere.

Her er Asbjørn Hansen en av politimennene som bærer ned liket av Trude Espås fra funnstedet ved riksveien i Geiranger i slutten av august 1996.
Her er Asbjørn Hansen en av politimennene som bærer ned liket av Trude Espås fra funnstedet ved riksveien i Geiranger i slutten av august 1996. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

Det er to mulige koblinger til Tyskland i Trude Espås-drapet. Den ene koblingen er mannen i en blå og hvitstripet piquetskjorte som spør en kvinne om klokken på et svaberg noen få hundre meter fra steinen hvor Trude forsvant fra. Den andre koblingen er ordene «tysker – krykke» på lappen Trude skrev.

– Vi håper å få tilsendt bilder og videoer som kan hjelpe oss i etterforskningen, er bønnen fra Skovly til det tyske TV-publikummet.

Når sendingen er over har det kommet inn rundt 50 tips.

Konvolutt med lysbilder

Noen dager senere tikker det inn en epost fra en mann i Tyskland til Åsted Norge-redaksjonen. Mannen heter Norbert Bartling og forteller at han har sett innslaget om drapet i Geiranger. Han at han vil sende oss tre lysbilder, såkalte DIAS-bilder, han har funnet i en kasse på loftet. Bildene er fra ferieturen i Geiranger i starten av august 1996.

Jakten på mannen med krykker fikk enorm oppmerksomhet i avisene i 1996.
Jakten på mannen med krykker fikk enorm oppmerksomhet i avisene i 1996. Foto: Faksimile Dagbladet 9. november 1996

– Jeg så programmet om drapet i Geiranger og lappen Trude skrev, og kom til å tenke på bildene jeg hadde fra 2. august. Jeg tenkte det kanskje kunne være en sammenheng, forteller Bartling.

Etter noen dager kommer det en konvolutt i posten. Den inneholder tre lysbilder.

Vi åpner konvolutten og studerer motivene. I et håndskrevet brev står beskrivelse av motivene. Det første viser cruiseskipet MS Arkona til anker i Geiranger 3. august 1996. Det andre motivet viser Geiranger hotell datert 2. august. Det siste bildet viser fergeleiet i Geiranger hvor det står en mann på krykker. Datert 2. august.

Vi finner frem lappen som ble funnet på Trude Espås' hybel. Her står det notert: «2. aug. Elin - butikken - tysker - krykker».

2. august 1996.

Bildet er tatt samme dag som datoen Trude har notert på lappen. Den gamle fergekaia hvor mannen på krykker er avbildet, ligger bare drøye hundre meter fra butikken i Geiranger hotell hvor Trude handlet. Norbert Bartling forteller oss at han vet at bildet på fergekaien ble tatt cirka klokken 15.30 denne dagen.

Dette er et forstørret bilde av mannen på krykker ved ferjeleiet i Geiranger 2. august 1996.
Dette er et forstørret bilde av mannen på krykker ved ferjeleiet i Geiranger 2. august 1996. Foto: Åsted Norge

– Den aktuelle dagen, 2. august, vet vi at Trude jobbet til klokken 16. Vi vet at «Elin» var en kollega. Men hva «butikken-tysker-krykke» fant vi aldri ut, forteller Asbjørn.

Har vi virkelig, etter 21 år, fått et bilde av tyskeren på krykker?

Vi får forstørret og digitalisert lysbildet og får frem et klarere bilde av mannen med krykker. Ved hjelp av en Hasselbladscanner hos Oslo Foto får vi frem flere detaljer. Mannen står i skyggen, men ved å forsterke lyset kommer det frem flere detaljer.

Det kan se ut som at han er en plass mellom 50 og 70 år gammel. Han har enten briller eller solbriller på seg. På hodet har han en caps, og han mangler en fot. Mannen mangler venstre fot.

– Han manglet et bein

Vi er på vei til Geiranger. Vi skal møte et vitne som har en interessant historie å fortelle oss. Navnet hennes dukket opp i et søk på avisartikler om Espås-saken i november 1996. Her forteller den da 16 år gamle jenta om nettopp en tysktalende mann på krykker. Men, det står ingenting om at mannen hun møtte manglet et bein.

Asbjørn har allerede snakket med henne på telefon. Vi har ikke fortalt henne at vi har et bilde, men Asbjørn fortsetter å grave i historien. Er det noe annet hun husker av detaljer om denne tysktalende mannen på krykker?

– Hmm....Ja, kommer det etter noen sekunder før det blir stille.

– Han manglet et bein.

I 1996 var Camilla Rønneberg 16 år gammel og jobbet i kiosken på Geiranger camping. I starten av august dette året, få dager før turistbygda blir snudd på hodet av en drapsetterforskning, står hun som vanlig og ekspederer campingturistene som kommer innom. Det er den siste uken av sommerjobben. 8. august skal hun tilbake til et nytt år på skolen.

Vi møter henne på campingplassen hun jobbet på i 1996. Det er ikke så mye som har forandret seg inne i kiosken.

– Plutselig sto han inne i kiosken og begynte å stille meg spørsmål. Han var iført hvit t-skjorte og en slags snekkerbukse hvor buksebeinet var knyttet opp, forteller Camilla.

Hun husker at mannen sto inne i kiosken og viser hvordan han hang på krykkene. Selv om det kom andre kunder, avsluttet han ikke samtalen og gikk.

– I stedet for å si takk for praten og gå derfra som kanskje ville vært naturlig, så ble han der og ventet til vedkommende hadde gått, også kom han frem igjen. Også var det det at han spurte så inngående spørsmål. Det begynte liksom med å være så hyggelig og høflig, altså høflig var han nok hele tiden, men det var sånn hvor jeg kom fra og hvor jeg bodde, og hvor langt det var dit. Og det var liksom sånne personlige spørsmål. Og jeg var en jente på 16 år og han var en mann på 50-60 år.

Camilla tror at mannen bodde på campingen, men er ikke sikker. Hun ser mannen bare en gang til i bygda, ved gatekjøkkenet et annet sted i sentrum. Det er det siste hun husker om mannen på krykker.

– Men du er sikker på at han var tysker?

– Ja, det var han. Vi snakket sammen på tysk.

Det blir bare gjort ytterligere en sikker observasjon av mannen med en fot og krykker i Geiranger sentrum. Observasjonen blir gjort av en ansatt ved bensinstasjonen i bygda.

Vi viser Camilla bildet vi har fått tilsendt fra den tyske turisten. Vi har forstørret det opp i et forsøk på få frem detaljene. Men ansiktet er vanskelig å se konturene av.

– Det er jo litt samme høyde og kroppsform. Han virker litt større, men samtidig har han på seg mer klær enn bare en t-skjorte.

Det er vanskelig å si sikkert, men Camilla påpeker en viktig ting.

– Altså, på en dag i august i Geiranger i 1996. Hvor mange menn på krykker med en fot kunne det befinne seg der.

– Jeg må være enig med deg i det, kommer det raskt fra Asbjørn.

Kan dette være drapsmannen?

Vi befinner oss utenfor Geiranger hotell og lokalet hvor nærbutikken holdt til i 1996. I dag er nærbutikken byttet ut med en souvenirforretning.

– Vi vet at Trude var her i 16-tiden den 2. august 1996. Samtidig vet vi at en tysktalende mann på krykker oppholdt seg her i sentrum samtidig, sier Asbjørn.

Utifra det Camilla Rønneberg har fortalt oss om væremåten til denne mannen, er det naturlig å tro at det er samme mann som har tatt kontakt med Trude i samme område. Har han stilt henne samme typen spørsmål, er det grunn til å tro at han har gjort et inntrykk på henne. Nok til at hun ønsket å skrive om det i dagboken. Så langt kom hun aldri. Trude Espås ble drept før hun fikk ført inn notatene til et fullstendig notat i dagboken sin.

Asbjørn Hansen viser politiinspektør Yngve Skovly bildet fra den tyske turisten.
Asbjørn Hansen viser politiinspektør Yngve Skovly bildet fra den tyske turisten. Foto: Kristian Haug Hansen

Men kan dette være drapsmannen?

– Utifra det vi vet om åstedet, så er det lite trolig. Kanskje umulig. Samme hvor rask han var på krykkene, så kan han ikke fysisk ha klart å skjule henne oppe i steinura. Men jeg har nå fått svaret på denne gåten jeg har fundert på i 21 år, forteller Asbjørn.

Vi er på politihuset i Ålesund. Det er her etterforskningen ledes i den 21 år gamle uløste drapssaken. Vi skal møte politiinspektør Yngve Skovly som er påtaleansvarlig i det som har blitt en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker.

Skovly får se bildet vi har forstørret og nikker etter å ha hørt Asbjørns konklusjon.

– Jeg er helt enig. Men dette har jo stått som et ubesvart spørsmål og det er jo godt og få kvittert dette ut. Og samtidig, så viser jo at det er mulig å få ny informasjon på så mange år. Det er interessant.

Har du tips i denne saken? Ta kontakt med Åsted Norge.

ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Har du tips hører vi gjerne fra deg!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook