– Håper de snart er ferdige med fyrverkeri-festen sin

Våre største gullhåp i OL følger nøye med på den militære situasjonen i Nord-Korea. Olympiatoppen gjør foreløpig ingen ekstra sikkerhetstiltak.

Drøyt fem måneder før OL i sørkoreanske Pyeongchang frykter verden en militær konflikt mellom Nord-Korea og USA.

Også Norges store gullhåp, Martin Johnsrud Sundby, følger nøye med på situasjonen.

– Jeg håper bare de er ferdige med fyrverkeri-festen sin før vi skal innta landet i februar, sier Johnsrud Sundby.

Er du bekymret?

– Nei, jeg er ikke bekymret. Det er mer at verden totalt sett bør være litt bekymret for noe helt annet enn om det er skiløyper klare til oss i februar.

Lund Svindal skeptisk
I mai holdt Olympiatoppen et informasjonsmøte for de norske idrettsutøverne som trolig skal til OL. Her var også PST, Politiets sikkerhetstjeneste, representert for å snakke om trusselsituasjonen. Men Nord-Korea var ikke et tema. Da sa Aksel Lund Svindal ifra.

– Nord-Korea er uberegnelige, og uberegnelighet må jo være en trussel.

– Jeg har vært der oppe i fjellene før, og jeg husker at vi var veldig nærme Nord-Korea. Så da må det jo være et legitimt spørsmål å sjekke om Nord-Korea er en del av trusselbildet, sa Lund Svindal i mai.

Ingen ekstra sikkerhetstiltak
Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier til TV 2 at de har hatt løpende kontakt med PST siden de begynte å planlegge reisen til Pyeongchang. Men Politiets sikkerhetstjeneste er foreløpig rolige, til tross for at situasjonen i Nord-Korea er anspent.

– Det er ingen forhøyet trussel som vi har fått vite om. Arrangørene er veldig rolige, IOC er veldig rolige, men de er årvåkne og følger med, sier Øvrebø.

– Ser du for deg at dere må trappe opp sikkerhetstiltakene frem mot OL?

– Det er kun hvis vi får beskjed fra myndighetene at det er nødvendig at vi kommer til å gjøre det, sier toppidrettssjefen.