Støre om 22. juli-uttalelse: – Dypt urovekkende

Jonas Gahr Støre reagerer kraftig på justisminister Per-Willy Amundsens 22. juli-uttalelser. Han beskylder Erna Solberg for å utvise svakt lederskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er dypt urovekkende at hele landets justisminister uttaler seg på en måte som tråkker på folks følelser, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre til TV 2.

Uttalelsene Støre sikter til sto på trykk i VG i går. Da sa justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) følgende:

«Det er rørende at Ap har blitt så opptatt av å ansette flere i politiet. De skjønte vel poenget etter 22. juli, men Ap har aldri hatt som politikk i regjering å styrke politiet. Det er denne regjeringen som har satset på politiet, det har ikke jeg registrert at de rødgrønne har vært særlig opptatt av i regjering».

Har beklaget

Amundsen gikk senere ut på Facebook og beklaget uttalelsen – en uttalelse han selv hadde godkjent skriftlig før saken ble publisert.

Ap-lederen mener at denne typen uttalelser gir grobunn for hatefulle ytringer i samfunnet.

Han viser til at flere statsråder i Solbergs regjering har kommet med uttalelser som har vekket oppmerksomhet.

– De som forsker på hatkriminalitet sier at denne typen utsagn flytter grenser. Kanskje kommer ikke de groveste uttalelsene fra statsråder, men det legitimerer at slike utsagn kan komme andre steder, mener Støre.

Kritiserer Erna

Han kritiserer også Ernas handlemåte overfor Amundsen. Statsministeren har uttalt at det «var riktig av Amundsen å beklage».

– Jeg reagerer på at det tok så lang tid før Erna gikk ut og reagerte på uttalelsen. Jeg undrer meg også over at hun ikke har snakket direkte med Amundsen, sier Støre, som mener at Solberg burde «satt justisministeren på plass».

– Erna Solberg er «som vanlig» ute dagen etter og sier at hun ikke ville ordlagt seg på samme måte, og så forsøker hun å legge saken død. Det mener jeg er svakt lederskap.

– Ikke dårlig ledelse

Overfor TV 2 vil ikke Erna Solberg kommentere hvordan hun har kommunisert med Amundsen. Hun vil ikke være med på at hun utviser dårlig lederskap.

– Jeg har aldri sagt at jeg «ikke ville ha ordlagt meg sånn» selv om Støre hevder det. Jeg har sagt at det var riktig av Amundsen å beklage uttalelsen.

– I Norge har vi en verdi som fungerer sånn at når folk gjør en feil, så beklager man, og så går man videre. Det handler ikke om mangel på ledelse når en statsråd har erkjent en feil og beklaget, sier Solberg.

Se debatten mellom Støre og Solberg her: