INSATT: 20. januar 2017 gikk Barack Obama av, og Donald Trump tok over som president i USA. Her fra innsettelsesseremonien i Washington D.C.
INSATT: 20. januar 2017 gikk Barack Obama av, og Donald Trump tok over som president i USA. Her fra innsettelsesseremonien i Washington D.C. Foto: AP/Jack Gruber

Obama etterlot seg et brev til Trump i Det ovale kontor: Dette skrev han

Det håndskrevne brevet fra Barack Obama lå og ventet på Donald Trump 20. januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

20. januar 2017 ble Donald Trump USAs 45. president.

På innsettelsesdagen flyttet tidligere president Barack Obama ut av Det ovale kontor i Det hvite hus, og overlot verdens mest kjent konto til Trump.

Tradisjonen blant amerikanske presidenter er at den avtroppende presidenten sender en siste personlig hilsen til den påtroppende presidenten – i form av et håndskrevet brev.

Og da Donald Trump overtok i Det hvite hus lå det et brev fra Barack Obama til ham.

Det inneholdt fire punkter med råd til den kommende presidenten. Brevet lå i en enkel konvolutt, i den øverste skuffen i skrivebordet.

Voktere av demokratiet

CNN har nå, syv måneder etter at Trump overtok makten, fått tak i brevet fra Obama.

Kjære president.

Gratulerer med et beundringsverdig valg. Millioner har satt sin lit til deg, og vi vil alle, uavhengig parti, håpe på utvidet velstand og sikkerhet i løpet av din regjeringstid.

Dette er et unikt kontor, uten en plan for å lyktes, og jeg vet derfor ikke om noen råd fra meg vil være spesielt nyttig. Det er likevel et par refleksjoner jeg har gjort meg i løpet av mine åtte år her.

For det første. Vi er begge velsignet, på forskjellig måter, med stor lykke. Det er ikke alle som er like heldige. Det er opp til oss å gjøre alt vi kan for at barn og familier, som vil jobbe hardt, får suksess.

For det andre. Amerikansk ledelse er i denne verden uunnværlig. Det er opp til oss, gjennom handling og eksempler, å opprettholde internasjonale orden, som har utviklet seg siden den kalde krigen, og som vår egen rikdom og sikkerhet er så avhengig av.

For det tredje. Vi er bare midlertidige eiere av dette kontoret. Det gjør oss til voktere av de demokratiske institusjonene og systemet – som rettssikkerhet, maktfordeling, lik beskyttelse og sivile rettigheter, som våre forfedre kjempet og blødde for. Uavhengig hvordan den daglige politikken går opp og ned, så er det opp til oss å ivareta de instrumentene som holder vårt demokrati minst like sterkt som da vi fant dem.

Og til slutt. I et evig rush av hendelser og ansvar, ta deg tid til venner og familie. Det er de som får deg gjennom de virkelige tøffe takene.

Michelle og jeg ønsker deg og Melania det aller beste, nå når du skal kaste deg ut i dette store eventyret. Og vit at vi står klare for å hjelpe hvis vi kan.

Lykke til - og Gud være med deg.

Lengre enn vanlig

Tradisjonen med et håndskrevet brev mellom avtroppende og påtroppende president var også en del av Obamas første dag. I et brev fra George W. Bush fikk han følgende råd.

Det vil komme tøffe tider. Kritikerne vil være sinte. Dine «venner» vil være skuffet over deg. Men du vil alltid ha den allmektige Gud som vil trøste deg, en familie som elsker deg og et land som kjemper for deg – inkludert meg.

Obamas hilsen til Trump er nesten dobbelt så langt som det hans forgjengere forfattet.

De to mennene har siden innsettelsesdagen 20. januar ikke møttes eller snakket sammen, men begge har vært kritisk til hverandre i offentligheten.