REAGERER: President Donald Trump og førstedame Melania Trump deltok i en gudstjeneste i St. John's Church i Washington. (AP Photo/Susan Walsh)
REAGERER: President Donald Trump og førstedame Melania Trump deltok i en gudstjeneste i St. John's Church i Washington. (AP Photo/Susan Walsh) Foto: Susan Walsh

Trump om å angripe Nord-Korea: – Vi får se

USAs forsvarsminister, Jim Mattis, at trusler fra Nord-Korea mot USA eller landets allierte vil bli møtt med en «massiv militær respons».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag deltok president i USA Donald Trump og kona Melania Trump i en gudstjeneste i Washington D.C.

Det er bare timer siden Nord-Korea gjennomførte den kraftigste atomprøvesprengningen noen gang, og Trump var raskt ute med å fordømme hendelsen.

På vei til kirken søndag fikk Trump spørsmål fra en journalist, om han vil komme til å angripe Nord-Korea.

– Vi får se, var det korte svaret fra presidenten, som hastet videre.

I en kort pressebrief søndag kveld uttalte USAs forsvarsminister, James Mattis, at trusler fra Nord-Korea mot USA eller landets allierte vil bli møtt med en «massiv militær respons».

– Responsen vil bli «både effektiv og overveldende», sa Mattis søndag.

Han sa at USA ikke har til hensikt å utslette Nord-Korea fullstendig, men la til at «vi har mange muligheter til å gjøre det», skriver NTB.

Japan og Russland

Søndag samlet Trump sine nærmeste sikkerhetsrådgivere for å diskutere situasjonen i Nord-Korea, og hvordan USA skal respondere på prøvesprengningen.

– Jeg skal i møte med General Kelly, General Mattis og andre militære ledere i Det hvite hus, for å diskutere Nord-Korea, skriver presidenten på Twitter.

Han sier videre at USA vurderer, i tillegg til andre sanksjoner, å stoppe all handel med land som har forretningsforbindelser til Nord-Korea.

Nord-Koreas desidert viktigste handelspartner er Kina. Handelen mellom Kina og USA hadde i fjor en verdi tilsvarende over 5.000 milliarder kroner.

Donald Trump skriver på Twitter at regimet er blitt en stor trussel og en skam for Kina, som forsøker å bidra – uten å lyktes.

Sterkere press

Reuters skriver at Japans statsminister Shinzo Abe og Trump allerede har blitt enige om at det internasjonale samfunnet må slå hardere ned på Nord-Korea.

– President Trump og jeg er enige om at vi ikke kan overse Nord-Koreas hensynsløshet, og at det internasjonale samfunnet må vise vilje til å legge et sterkere press enn man har gjort hittil, sier Abe.

Den japanske statsministeren har også hatt kontakt med Russlands president, Vladimir Putin, som også mener Nord-Koreas handling er en seriøs trussel.

De to skal møtes i løpet av den kommende uken, for å diskutere videre sanksjoner.

FNs sikkerhetsråd vil mandag holde et krisemøte om Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengninger. USA, Storbritannia, Frankrike, Japan og Sør-Korea har bedt om at møtet holdes, ifølge den amerikanske FN-delegasjonen. Landene ønsker å diskutere den internasjonale responsen på bombetestene.