IKKE UVENTET: Den norske kunstneren Morten Traavik var i Pyongyang da Nord-Korea søndag gjennomførte en atomprøvesprengning
IKKE UVENTET: Den norske kunstneren Morten Traavik var i Pyongyang da Nord-Korea søndag gjennomførte en atomprøvesprengning Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / Scanpix

Norske Morten om atomprøvesprengningen i Nord-Korea:

– Folk klappet spontant, litt som når Norge scorer i landskamp

Den norske kunstneren Morten Traavik ble vitne til at Nord-Korea gjennomførte atomprøvesprengning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag gjennomførte Nord-Korea en atomprøvesprengning, og et samlet verdenssamfunn har fordømt sprengningen av hydrogenbomben.

Den norske kunstneren Morten Traavik er i Pyongyang, og fikk virkelig kjenne hendelsen på kroppen.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, er sprengningen som ble registrert søndag morgen, 11,8 ganger kraftigere enn forrige prøvesprengning i Nord-Korea.

Lyktestolpene svaiet

– Jeg hadde gått opp på hotellrommet mitt og satt på hotellsengen og skrev, og så merket jeg plutselig hvordan sengen duvet frem og tilbake. Som en robåt i frisk bris, sier Traavik til TV 2.

Han var ikke i tvil om hva årsaken var.

– Jeg tenkte at de hadde trykket på knappen og fyrt av en atomladning. Det har vært så mye krigsretorikk både utenfor og innenfor Nord-Korea for tiden, at det ikke kom som en veldig stor overraskelse. Men det var en veldig spesiell følelse å se lyktestolpene ute på gaten svaie lett av jordskjelvet, sier han.

SPONTAN JUBEL: Nordkoreanske forskere reagerer etter landets siste vellykkede atomprøvespregning, søndag.
SPONTAN JUBEL: Nordkoreanske forskere reagerer etter landets siste vellykkede atomprøvespregning, søndag. Foto: Kim Kwang Hyon/AP

Traavik er i Nord-Korea i forbindelse med et samtidskunstseminar han arrangerer, og var i hovedstaden med flere internasjonale kunstnere.

Flere av de utenlandske gjestene reagerte med bekymring, mens nordkoreanere hadde en langt mer positiv reaksjon.

– Nordkoreanerne klappet spontant. Det var litt som når Norge scorer mål i en landskamp. Det var litt den følelsen, sier Traavik.

Livet går videre

Han forteller at hverdagslivet i Pyongyang likevel fortsetter tilsynelatende normalt.

– Fysisk sett så føler vi oss trygge. Det er jo ikke hverdagskost at sengen rister av en atomprøvesprengning, så det er klart at folk er bekymret. Men vi har ingen følelse av at det er noen umiddelbar konfrontasjon. Livet på gaten går helt som normalt, sier han.

Traavik har denne gangen vært i Nord-Korea i åtte dager, og reiser ut om to dager. Han har besøkt det lukkede landet en rekker ganger, og velger å tro at det ikke går mot en reell krigssituasjon.

– Jeg har vært her ganske mange ganger, og en del av gangene har det vært ganske høy spenning mellom USA og Nord-Korea, og Nord- og Sør-Korea. Alle sider vet at konsekvensene av en krig ville vært fullstendig katastrofale. Ikke minst regimet her vet det, og de ville bli fullstendig utslettet hvis de går til krig, sier han.

USAs president Donald Trump fordømmer sprengningen, og mener Nord-Korea fortsetter å vise som en trussel mot USA.

Han skriver videre at landet er en skam for Kina, som ikke lykkes med å kontrollere nabolandet, og at Sør-Korea har skjønt at samtaler ikke er tilstrekkelig. – De skjønner bare en ting, skriver Trump videre