Her får Kåre (56) beskjeden han har ventet på i 18 måneder

Kåre Høiland (56) hadde forsørget familien sin i 40 år da han mistet oljejobben. Denne uken fikk han endelig en god nyhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da TV 2 møtte Kåre Høiland for første gang i oktober i fjor, hadde han gått arbeidsledig i seks måneder.

– Det som svir mest er at jeg har vært hovedforsørger i over 40 år, og nå går jeg plutselig på NAV, fortalte han da.

Da vi møtte 56-åringen denne uka, 18 måneder etter at han ble arbeidsledig, var han fortsatt på jobbjakt.

Av hensyn til økonomien har den 56 år gamle fembarnsfaren kvittet seg med boligen sin og flyttet inn til datteren.

– Jeg har søkt jobber i Oslo, Trondheim, Belgia og Singapore. Det går utover psyken når man ikke får en jobb. Noen dager tenker jeg «faen, det er ikke verdt det».

Færre ledige og færre i jobb

Fembarnsfaren fra Rogaland var en av 550 arbeidsledige som for ett år siden meldte seg på TV 2-prosjektet «Arbeidsledighetens ansikter». Da var ledigheten i Norge høy i kjølvannet av oljenedturen.

I 21-nyhetene på TV 2 i kveld får du vite hvordan jobbjakten gikk for de 550 som deltok i «Arbeidsledighetens ansikter».

Det siste året har den registrerte arbeidsledigheten i Norge gått nedover. Samtidig faller sysselsettingen, noe som betyr at færre i totale andelen av befolkningen er i jobb.

– Etter sommeren har jeg merket at det er flere stillinger i omløp, men det er fortsatt et veldig vanskelig arbeidsmarked, forteller Høiland.

Søkt 1500 jobber

En annen som sliter på arbeidsmarkedet, er Ingunn Raissis (52). Også hun mistet en godt betalt jobb i oljebyen Stavanger, men med mastergrad og bred jobberfaring, trodde ikke hun at det skulle bli så vanskelig å få seg en ny jobb.

– Jeg anslår at jeg har søkt over 1500 jobber. Når det går så lang tid, begynner man å stille spørsmål ved om det er noe galt med meg, sier hun.

Raissis har vært arbeidsledig i to år og syv måneder. Da dagpengene fra NAV ble erstattet med sosialhjelp for syv måneder siden, vurderte hun å flytte hjem til mor og far.

– Jeg har heldigvis fått avdragsfrihet på boliglånet og hjelp fra foreldrene mine, noe som gjør at jeg har klart å bli boende. Sånn sett er jeg heldig.

Endelig en gladnyhet

Mens Ingunn fortsetter kampen for å få seg en jobb, er det i ferd med å ordne seg for Kåre Høiland.

Etter at TV 2 møtte ham denne uken, ble han kontaktet av bedriften Grønt Fokus i Stavanger. De hadde sett et av innleggene hans på Facebook.

Halvveis ut i jobbintervjuet, tar daglig leder Per Einar Øvre frem en perm med vaktlister og spør om det passer for ham å starte i jobben på mandag klokken 12.

– Det er helt fantastisk. I første omgang er det en deltidsstilling, men det er en jobb, sier Kåre.

– Nå skal jeg hjem og kose meg med kake og en god kopp kaffe, smiler han.

I 21-nyhetene på TV 2 i kveld får du vite hvordan jobbjakten gikk for de 550 som deltok i «Arbeidsledighetens ansikter».