I januar 2016 hevdet også Nord-Korea at de hadde testet en hydrogenbombe. Her vises spreningen på nasjonalt TV i Nord-Korea.
I januar 2016 hevdet også Nord-Korea at de hadde testet en hydrogenbombe. Her vises spreningen på nasjonalt TV i Nord-Korea. Foto: Jung Yeon-je

Så farlig er hydrogenbomben

En hydrogenbombe kan ha tusen ganger så mye kraft som en atombombe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag hevder Nord-Korea at de har foretatt en vellykket prøvesprengning av en hydrogenbombe.

En hydrogenbombe er den kraftigste typen kjernefysisk våpen. Som følge av prøvesprengningen i Nord-Korea ble det søndag registrert to eksplosive rystelser på 6,3 i styrke, ifølge USGS. Åtte minutter senere oppsto en ny rystelse på 4,2 i styrke.

Det store spørsmålet nå er muligheten Nord-Korea har for å skyte ut våpenet, og mye avhenger av størrelsen på selve våpenet.

Den store frykten er at de lykkes med å utvikle så små hydrogenbomber at den kan festes på landets interkontinentale raketter som blant annet kan nå USA.

– Nord-Korea bør ikke komme med flere trusler mot USA. De vil bli møtt med ild og vrede som verden aldri før har sett, sa Trump tidligere i august.

Tusen ganger kraftigere enn atombombe

En hydrogenbombe er en såkalt fusjonsbombe, bestående av flere steg. Energien utvikles ved at hydrogenkjerner reagerer med hverandre og danner tyngre kjerner.

I en hydrogenbombe er det først er det en vanlig fisjonsreaksjon, ved for eksempel spalting av uran. Dette gjør det så varmt at hydrogen begynner å fusjonere – og dermed smelte sammen. Deretter vil nøytroner fra fusjon gjøre at enda flere tunge kjerner fisjoneres.

En hydrogenbombe kan ha tusen ganger så mye kraft som en atombombe.

– Dette er potensielt det kraftigste våpenet de kan besitte. Med hydrogenvåpen så er det ingen grenser for hvor mye sprengkraft du kan få, forklarte kjernefysiker Sunniva Rose til TV 2 i fjor.

I en vanlig atombombe er det fisjon som skaper kraften i bomben, hvor for eksempel plutonium og uran smelles sammen, før en kjernespalting frigjør energi

Nord-Korea trapper opp

Den første prøvesprengningen av en hydrogenbombe skjedde i USA i 1952. I 1961 gjennomførte Sovjetunionen den kraftigste prøvesprengningen av en hydrogenbombe, noen sinne. Bomben fikk navnet Tsar Bomba.

I oktober 2002 uttalte Nord-Korea at de hadde et hemmelig atomvåpenprogram, og i 2006 foretok de den første prøvesprengningen på testbasen Punggye-ri i Hamgyong-provinsen.

Siden den gang har de testet ytterligere fem kjernefysiske våpen.

Nord-Korea er det eneste landet som har foretatt prøvesprengninger siden 1999. Pakistan utførte tester i 1998.

Da Kim Jong Il ledet Nord-Korea lot han internasjonale eksperter foreta inspeksjoner av landets atomvåpenprogram. Han var også villig til å diskutere en nedtrapping av programmet i bytte mot viktik økonomisk bistand.

Men sønnen, nåværende leder Kim Jong Un, har valgt en annen retning. Han har utviklet atomvåpenprogrammet og har trolig et ønske om å øke antall våpen de neste årene.

Brukt to ganger

Atombomber er blitt brukt to ganger i krigføring, da USA bombet byene Hiroshima og Nagasaki under 2. verdenskrig. Det skjedde 6. og 9. august 1945.

Den aller første prøvesprengningen av en atombombe skjedde i New Mexico, USA, 16. juli 1945. Siden den gang har Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina, India, Pakistan, Israel og Nord-Korea skaffet seg atomvåpen.