Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske oppfinneren Peter Madsen er fengslet, siktet for drapet på den svenske journalisten Kim Wall.

10. august reiste Madsen og Wall ut på sjøen mellom Danmark og Sverige, i ubåten som Madsen har bygget selv.

Ubåten sank, og Madsen returnerte alene. Wall ble meldt savnet, og 21. august ble journalistens torso funnet i vannkanten. Torso er en kropp uten hode, armer og ben.

– Kan ha blitt kvalt

Madsen har etter hvert innrømmet at han dumpet liket hennes i sjøen. Han hevder likevel ikke at han drepte henne, og påstår istedet at det skjedde en ulykke om bord i ubåten.

Politiet mistenker at Madsen ikke forteller sannheten. Det som ifølge politiet er klart av hendelsesforløpet, er at Madsen parterte liket, kastet likdelene i sjøen og sank ubåten. Hva som skjedde i tiden før Kim Wall døde, skal forhåpentligvis den videre etterforskningen vise.

Den svenske forfatteren og kriminologen Leif GW Persson sier til Expressen at det er avgjørende at politiet finner flere kroppsdeler, og aller helst hodet.

– Det handler om måten hun har dødd på. Jeg ser for meg at hun for eksempel kan ha blitt kvalt. Hadde man hatt hode og hals ville det gjort det mye enklere, sier Persson.

Den svenske kriminologen Leif GW Persson. Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
Den svenske kriminologen Leif GW Persson. Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Han tror ikke Madsen kommer til å bryte sammen for å innrømme et eventuelt drap. Derfor er det viktig at politiet selv kan finne ut hva som har skjedd.

– Madsen er nok klar over hvordan loven ser ut. Det er påtalemyndighetene som må skaffe bevisene.

– Madsen ler rettsvesenet opp i ansiktet

Ifølge Persson blir det svært vanskelig å knytte Madsen til drap, uten å finne flere deler av kroppen. Han har selv vært med på flere drapsetterforskninger der han mener de åpenbart har hatt rett gjerningsmann, men hvor de har gått fri på grunn av mangel på fellende bevis.

– Man kan ikke utelukke at det kan skje i denne saken, og det gjør nok etterforskerne urolige.

Persson mener det er en svært uhyggelig tanke, hvert fall når man vet hva som ble gjort med liket. Han peker også på den elendigheten Madsen har påført Walls familie.

– Det kan være en drapsmann som går fri. Til en viss grad ler han rettsvesenet opp i ansiktet, mener Persson.