roper varsko:

Her trener nordiske nynazister på å slåss med våpen

Høyreekstreme har økt aktiviteten over hele landet den siste måneden. Norske jøder mener politikerne ikke tar fremveksten av høyreekstremisme på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ervin Kohn er jøde og leder av det mosaiske trossamfunnet i Norge. Moren og faren hans overlevde holocaust.

Han mener norske politikere har for lite fokus på høyreekstremisme i valgkampen.

– Stillheten er bekymringsfull. Det at politiske ledere ikke reagerer konkret på at nynazister stikker hodet frem, den stillheten bekymrer meg mer enn de hatefulle ytringene.

I slutten av juli marsjerte nynazistene i den høyreekstreme gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) i Kristiansand, med sine grønne og hvite flagg, midt blant barn og voksne i sørlandsbyens gågate.

Propagandafilmen deres viser hvordan de trosser politiets ordre om å stoppe. Nynazistene marsjerer videre mens politiet ser på. Den siste måneden har disse menneskene økt aktiviteten i hele Norge. De publiserer selv bilder av steder hvor de har aksjoner.

Ervin Kohn, leder av det mosaiske trossamfunnet i Norge.
Ervin Kohn, leder av det mosaiske trossamfunnet i Norge.

Utviklingen bekymrer Ervin Kohn.

– Det er altså ikke mer enn noen få år siden vi hadde 22. juli på Utøya, det er et resultat av ekstreme holdninger. Høyreekstreme holdninger.

Stor smitteeffekt

Nå skryter nynazistene også åpenlyst av hvordan de trener på å slåss, med og uten våpen høyreekstreme.

– Hvorfor tror du høyreekstreme har blitt mer modige?

– Det kan være smitteeffekt fra utlandet og fra USA, Nasjonal front i Frankrike, ikke minst fra Sverige hvor Den nordiske motstandsbevegelsen er mye større og mye sterkere, sier trossamfunns-lederen.

Retter skyld mot Listhaug

Kohn retter også pekefingeren mot Norges innvandrings- og integreringsminister.

– Noe av det Sylvi Listhaug gjør, er jo å bidra til å skape frykt og det begynner ofte der, med fryktskaping.

Statsråden selv, mener hun jobber for å motarbeide all rasisme.

– Jeg helt uenig i at jeg bidrar til å skape frykt. Jeg bidrar til en reell debatt om utfordringer vi står i i det norske samfunnet, sier Listhaug til TV 2.

– En av utfordringene nå er at nynazister marsjerer i norske gater, hva gjør du med det?

– Det skal vi bekjempe for alt det er verdt. Vi så jo at mange av de som var i Norge er svensker, og vi ønsker ikke sånne tilstander i Norge. Derfor skal vi bekjempe rasisme hver eneste dag, sier hun.

Etterlyser politisk grep

Norge har ingen handlingsplan mot rasisme. Det er på tide mener Kohn.

– Jeg syntes at nazimarsjen i Kristiansand i juli er et varsel som er sterkt nok til at vi kan ta det på alvor. Og det å få en handlingsplan mot rasisme, er å faktisk ta det på alvor.

Svenske tilstander

Flere hundre demonstranter fra DNM, som er Nordens største nynazistiske gruppe, marsjerte også i november i fjor i Stockholm. Gruppen er den best organiserte og mest hierarkiske nynazistiske gruppen i Norden, og er den gruppen sikkerhetspolitiet i de ulike nordiske landene er mest bekymret for på grunn av voldspotensialet.

– Vi kjemper for det nordiske folkets overlevelse og frihet, sa lederen for den norske delen av organisasjonen til TV 2 i oktober 2016.

I juli i år ble tre menn tilknyttet DNM dømt for bombeattentater mot flyktninger og en venstreorientert gruppe i Göteborg.

I januar 2017 eksploderte en bombe utenfor et asylmottak, og en renholder ble alvorlig skadd. Samme måned fant en vaktmester en bombe utenfor et annet asylmottak. Og i november i fjor eksploderte en bombe utenfor lokalet til en venstreorientert gruppe.