avslørte klappjakt på homofile:

Jelena (39) frykter for sitt liv:
– Tror de får tak i meg hvis de vil

Jelena Milasjina (39) avslørte myndighetenes klappjakt på homofile i Tsjetsjenia. Nå er hun tvunget til å leve i dekning, men hun tviler på at det hjelper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist vinter ble gravejournalisten Jelena Milasjina tipset om en sak som simpelthen virket for utrolig til å kunne være sann.

Myndighetene i den russiske republikken Tsjetsjenia hadde startet klappjakt på homofile menn.

Jelena klarte til slutt å få historien bekreftet fra flere kilder. Flere hundre menn var blitt satt i konsentrasjonsleirer, der de ble mishandlet og torturert på det groveste.

– De torturerte dem for å tvinge dem til å innrømme at de var homofile. Dernest måtte de oppgi navn på sine partnere, og andre som kunne være homofile, forteller journalisten til TV 2.

Milasjina dokumenterte også hvordan mange av de pågrepne mennene senere ble henrettet, men ikke av myndighetene selv. Det var deres familier som ble tvunget til å gjøre det.

– Familiene fikk et ultimatum. Enten kunne de drepe sine slektninger selv, ellers ville myndighetene drepe både dem og den homofile.

– Det eksisterer ikke homofile i Tsjetsjenia

Artikkelen i den uavhengige avisa Novaja Gazeta slo ned som en bombe internasjonalt.

Republikkens leder, Ramzan Kadyrov, ble innkalt til sjefen - Russlands president Vladimir Putin. Der benektet Kadyrov alle beskyldningene.

Tsjetsjenias eneveldige hersker Ramzan Kadyrov mener det ikke fins homofile i republikken hans.
Tsjetsjenias eneveldige hersker Ramzan Kadyrov mener det ikke fins homofile i republikken hans. Foto: Pavel Golovkin

– Kadyrov nektet på alt, og han gjør det fortsatt. Men han gjorde det på en finurlig måte. Han hevdet at historien ikke kunne stemme fordi det ikke fins homofile i Tsjetsjenia, forteller journalisten.

Milasjinas artikler og det internasjonale ramaskriket som fulgte bidro likevel til at utrenskingskampanjen tilsynelatende tok slutt.

Den russiske riksadvokaten skal i løpet av måneden bestemme om det fins nok bevis i saken til å starte etterforskning.

Trues på livet

Milasjina tror i dag at artiklene hennes har bidratt til å redde flere titalls homofile menn i Tsjetsjenia. Mange har flyktet fra republikken og lever nå i skjul andre steder i Russland.

Men avsløringen har hatt en høy pris for henne personlig.

Den brutale herskeren i Tsjetsjenia har erklært hellig krig mot avisen der hun jobber. Og hun selv blir nå truet på livet - gjennom republikkens statlige TV-kanaler.

– Det foregår konstant. De truer meg på statlige medier, og for statlige penger, sier Milasjina oppgitt.

Avisen har anmeldt truslene til russisk politi, men Milasjina som har opplevd at mange av hennes kolleger er blitt drept, tviler på at påtalemyndigheten vil gjøre noe med saken.

Myndighetene våre er litt primitive sånn sett. Først hvis man legger liket av en journalist på bordet foran dem, blir det straffesak av det.

– De vet hvor jeg er

Nå er hun tvunget til å leve i dekning i utlandet, men føler ikke trygg.

Tsjetsjenias eneveldige hersker har i praksis fått frie tøyler fra Vladimir Putin, i bytte mot at han holder islamistene i republikken i sjakk. Han mottar hvert år enorme statlige overføringer fra den russiske statskassen, og har de ressurser han vil til rådighet.

– Det er lett for dem å finne ut hvor jeg er, innrømmer journalisten.

– For øyeblikket er jeg nødt til å bo i utlandet, men det føles egentlig ikke som om det har noen hensikt.

Milasjina håper nå å kunne vende tilbake til Russland snart for å fortsette sine avsløringer av alle overgrepene Ramzan Kadyrov står bak.

– Tsjetsjenia er i dag som en lekebutikk, der en ond gutt er sluppet løs. Han får lov til å rive hodet av alle dukkene. Bare fordi han har lyst til det.