LIKET VAR BORTE: En babydress og en lue var alt som lå i sønnens kiste. Lydia Reid (t.h.) er sikker på at sykehuset har brukt spedbarnet til ulovlige eksperimenter. Foto: Faksimile BBC
LIKET VAR BORTE: En babydress og en lue var alt som lå i sønnens kiste. Lydia Reid (t.h.) er sikker på at sykehuset har brukt spedbarnet til ulovlige eksperimenter. Foto: Faksimile BBC

42 år etter sønnens død, ble Lydias verste frykt bekreftet

Lydia Reid syntes den nyfødte sønnens kiste var for lett å bære under begravelsen. Nå, 42 år senere, er kisten gravd opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1975 tok skotske Lydia Reid farvel med sin syv dager gammel sønn Gary, som døde på barnesykehuset i Edinburgh.

Siden den gang har hun anklaget sykehuset for å ikke fortelle hele sannheten.

– Da jeg skulle se sønnen min for siste gang viste sykehuset meg en blond baby, men sønnen min var mørkhåret – det var ikke sønnen min, forteller Reid til BBC.

Under begravelsen begynte hun å fatte mistanke om at noe var ordentlig galt. Hun mente den lille barnekisten var for lett til at det kunne ligge et spedbarn inni – men hun ble ikke trodd.

42 år uten sannheten

Siden den gang har hun vært på søken etter svar på hva som skjedde med sønnen.

Forrige uke fikk Reid endelig en rettsordre om å få grave opp sønnens kiste på gravplassen Saughton i Edinburgh.

– Jeg ville ta feil. Jeg ville bli kalt en dum gammel dame. Men da lokket på kisten ble åpnet, skjønte jeg at jeg hadde rett.

For det var ingen levninger i kisten.

– Ble aldri lagt et barn i kisten

Det eneste som ble funnet var barneklær, et kors og et navneskilt, hvor Garys navn også var feilstavet til «Garry».

– Det var ingen rester av et skjelett eller tegn til forråtnelse. Den eneste logiske forklaringen er at det aldri ble lagt et barn i kisten, sier rettsmedisineren og professoren i antropologi, Dame Sue Black til BBC.

I flere år har Reid vært en av frontfigurene i en kampanje som kreve at sykehus i Skottland skulle frigi informasjon om hvordan de på ulovlig vis hadde beholdt døde barns kroppsdeler og organer til forskning.

6000 ulovlige kroppsdeler

Myndighetene ga tilslutt etter, da en etterforskning ved Alder Hey sykehuset i Liverpool ble iverksatt. Omtrent 6000 organer ble brukt til eksperimenter uten foreldrenes viten og tillatelse mellom 1970 og år 2000, melder BBC.

68 år gamle Reid er nå overbevist om at mistanken og anklagene hun har rettet mot sykehuset i over 40 år, er sanne.

– Det er tungt å vite at alle årene jeg har besøkt graven hans, så har ikke Gary ligget her. Sønnen min fortjener respekten av å ha en ordentlig begravelse. Jeg vil vite hva som har skjedd med ham, uansett hvor forferdelig sannheten er. Om han ligger i et glass på et sykehus et sted, så vil jeg vite det.

Hun håper nå at flere foreldre i samme situasjon, kan få avdekket om barna deres ligger begravd slik de har trodd, eller ikke.