Katalanske aviser og fansen raser: – Generasjonsskiftet har feilet totalt

Barcelona måtte se flere viktige overgangsmål glippe. Talsmannen for den norske supporterklubben mener det må endringer til.

Det spanske overgangsvinduet stengte fredag kveld, og Barcelona måtte innse at Philippe Coutinho blir i Liverpool.

Barcelona hevdet på en pressekonferanse lørdag at Liverpool var åpne for et Coutinho-salg, men kun om de bladde opp hele to milliarder kroner for brasilianeren.

Marco Verratti, Héctor Bellerín, Jean Michaël Seri og Ángel Di María var også blant spillerne som har vært sterkt koblet til katalanerne, men som ikke kom til Camp Nou. I tillegg har Barcelona mistet Neymar, som gikk til Paris Saint-Germain for rekordsummen 2,2 milliarder kroner.

Avisene som følger Barcelona tettest, de katalanske avisene Sport og Mundo Deportivo, legger ikke skjul på at de er skuffet og beskriver klubbens aktivitet på overgangsmarkedet i sommer som en «fiasko».

Den oppfatningen deler også Barcelonas supportere.

– Det har vært opp- og nedturer i sommer, men først og fremst var det en stor nedtur at Neymar valgte å gå for pengene. Barcelona fikk mye penger, men ledelsen har vært elendige på å hente erstattere, sier Thomas Dragsnes, talsmann for Barcelonas norske supporterklubb, Blaugrana.no.

– På tide på bytte ut ledelsen
Om lag halvparten av Neymar-pengene ble brukt på det franske supertalentet Ousmane Dembélé fra Borussia Dortmund.

– Spørsmålet er om han er nok til å erstatte Neymar, som kanskje er verdens tredje beste spiller. Alt i alt kommer Barcelona tapende ut av overgangsvinduet, mener Dragsnes.

Barcelona fikk også tak i Nélson Semedo, Gerard Deulofeu og Paulinho har også blitt signert i sommer, men det får ikke talsmannen til å hoppe i taket.

– Paulinho var den spilleren som ble hentet da det ble nei fra Verratti. Det er helt ulike profiler på de to spillerne. Det virker ikke som de har en klar plan for generasjonsskiftet, og det er på tide å bytte ut ledelsen. Det er for dårlig det som har blitt levert, er dommen fra Thomas Dragsnes.

– Real Madrid har kopiert Barcelona
Real Madrid tok over La Liga-tronen forrige sesong, og hovedstadslaget viste styrke igjen med å slå Barcelona 5-1 over to kamper i Supercupen i Spania.

– Det er som Gerard Piqué sa i august: Det er første gang mens han er i klubben at han føler seg underlegen Real Madrid. Det er mye rett i det han sier. Det er ikke bare spillemessig, men måten de han handlet spillere på og hvilken politikk de har ført. De har gått fra å hente galacticos til å kjøpe inn store stjerner under 24 år. De har egentlig kopiert Barcelona, som er langt bak for øyeblikket, mener Dragsnes, og fortsetter:

– Det kan fort bli langt opp til Real Madrid, men Barcelona har Lionel Messi på laget. Det kommer uansett til å bli betydelig tøffere å henge med i toppen i tidligere, så det blir spennende. Barcelona er ikke favoritter.

Sjokkrykter rundt Messi
Flere av Barcelonas viktigste spillere de siste årene har rundet 30 år og går mot slutten av karrieren: Andrés Iniesta (33), Lionel Messi (30), Luis Suárez (30), Gerard Piqué (30) og Javier Mascherano (33).

Verken Iniesta eller Messi har kommet til enighet med Barcelona om nye kontrakt. Begge har avtaler som går ut etter inneværende sesong, og fra nyttår står de fritt til å forhandle med andre klubber.

Under en pressekonferanse lørdag formiddag, hevdet Barcelona-direktør Albert Solér (samme mann som tidligere i sommer slo fast at det var 200 prosent sikkert at Neymar ville bli værende i klubben, journ.anm.) hardnakket at Messi kommer til å signere sin nye kontrakt. Klubben offentliggjorde at forlengelsen var et faktum tidligere i sommer, men nå begynner flere og flere å stusse på hvorfor argentineren ennå ikke fysisk har skrevet under.

Ikke lenge etter pressekonferansen meldte den vanligvis svært kredible Onda Cero-journalisten Alfredo Martinez at Messi ikke har planer om å skrive under dette året. 1. januar står han fritt til å forhandle med andre klubber, og kan gå gratis neste sommer.

– Kan tvinge styret til å gå

Dette skjer samtidig som tidligere presidentkandidat Augusti Benedito er i gang med å samle inn nok underskrifter fra klubbmedlemmene til å kunne fremme mistillitsforslag mot det sittende styret, med president Josep Maria Bartomeu i spissen.

La Liga-ekspert Sid Lowe spekulerer i om årsaken til Messis kontrakt-nøling kan være at han ønsker å se an situasjonen, og i ytterste konsekvens forsøke å velte dagens hardt pressede klubbstyre.

– Jeg gjetter på at snarere enn å være bestemt på å dra, så vil Messi sikkert se an hvordan dette salige rotet utvikler seg før han binder seg. Jeg lurer også på om det kan være fristende å forsøke å tvinge fram at styret må gå? Messi har en meget sterk stemme, skriver Sid Lowe på twitter.

Mislykket generasjonsskifte

Et annet problem for Barcelona, er at det de siste årene nærmest har tørket fullstendig opp med nye talenter i a-stallen.

– Barcelona har i alle år vært kjent for å bruke spillere fra B-laget og La Masia. Det er ikke mer enn fem år siden de hadde en hel startellever med La Masia-spillere. Det er ikke så mange igjen. Generasjonsskiftet har feilet totalt. De har hentet dyre spillere som ikke har prestert, og det er gjort mye rart generelt. Gerard Deulofeu selges og så henter man han tilbake. Jeg vet ikke hva klubben driver med, sier supporterklubbens talsmann.

Dragsnes mener den positive trenden er snudd når der gjelder å få opp egne talenter fra akademiet La Masia.

– Det er betydelig færre spillere på vei opp enn tidligere. Det henger litt sammen med at Barcelona rykket ned til nivå tre for noen sesonger sider. De beste valgte å gå til andre klubber, enten på lån eller permanent. Nå er laget oppe på nivå to igjen, så det blir bedre matching, mener han.

– Ikke siden Pep Guardiola var trener har man satset ordentlig på B- og akademispillere. Det er synd å se, for det er det Barcelona er kjent for og er grunnen til at mange følger klubben. Den har mistet litt av sjarmen og identiteten, såpass ærlig må vi supportere være, legger Dragsnes til.

Barcelona har for øvrig vunnet sesongens to første La Liga-kamper. I Mesterliga-gruppespillet venter Juventus, Olympiakos og Sporting.