Tror de har funnet vann på tre planeter i «beboelig» solsystem

Ny studie viser at det er håp om at det kan finnes liv på tre planeter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Solsystemet «TRAPPIST-1» har vakt stor oppsikt på grunn av systemets mange fellestrekk med vårt eget solsystem.

Selv om stjernen i systemet bare er åtte prosent av størrelsen til vår sol, har solsystemet hele tre planeter på størrelse med jorden som ligger innenfor en antatt beboelig sone. Totalt består solsystemet av sju planeter som går i bane rundt sola. Selv om solen er svakere, så gjør det faktum at planetenes bane er langt nærmere sola, at det kan være forhold som tilsier mulighet for liv.

Se animert video av hvordan solsystemet, som ligger heler 39,5 lysår unna jorden, kan se ut, i videovinduet øverst.

Beboelig?

Der jorden bruker 365 dager på å passere en runde rundt sola, bruker de tre aktuelle planetene i TRAPPIST-1-systemet kun 6, 9 og 12 dager.

Nå har en ny studie styrket hypotesen om at det kan finnes liv på en eller flere av planetene. Forskere har analysert bilder tatt med NASAS superteleskop, Hubble-teleskopet, for å måle hvor mye UV-stråling hver av planetene har blitt utsatt for, ettersom dette vil være avgjørende for hvor mye vann som hver av planetene kan ha beholdt i løpet av de åtte milliarder årene det er antatt at planetene har eksistert, skriver Space.com.

IS THERE ANYBODY OUT THERE? En oversikt viser de sju planetene i TRAPPIST-1-solsystemet. Planet e, f og g KAN være beboelige. Foto: NASA/JPL-Caltech
IS THERE ANYBODY OUT THERE? En oversikt viser de sju planetene i TRAPPIST-1-solsystemet. Planet e, f og g KAN være beboelige. Foto: NASA/JPL-Caltech

Resultatene åpner i ytterste konsekvens for at de seks innerste planetene (b, c, d, e, f og g) kan ha mistet så mye som 20 ganger vannbeholdningen vi har på jorden gjennom årene.

Denne illustrasjonen viser planetene i TRAPPIST-1 slik de kan se ut dersom man hadde brukt et fiktivt hyper-sterkt teleskop. Foto: NASA/JPL-Caltech
Denne illustrasjonen viser planetene i TRAPPIST-1 slik de kan se ut dersom man hadde brukt et fiktivt hyper-sterkt teleskop. Foto: NASA/JPL-Caltech

På en andre siden kan det ikke utelukkes at de de fire ytterste planetene (e, f, g og h) «bare» har mistet mindre enn tre ganger vanninnholdet på jorden.

Astronom jubler

Det er mulig at vanninnholdet på en eller flere av de tre planetene i den «beboelige sonen» kan ha vært så stort i utgangspunktet, at det likevel ikke har tørket inn ennå. Dermed kan de fortsatt være beboelige, hevder den anerkjente belgiske astronomen Michaël Gillon, en av forskerne bak studien.

– Det er veldig sannsynlig at planetene ble formet mye lenger unna stjernen (enn de er nå) og gradvis har beveget seg innover i løpet av de første ti millioner år av systemets eksistens, sier Gillon til Space.com.

Dermed kan planetene ha blitt formet i et miljø rikt på vann som er frosset til is og dermed i utgangspunktet vært svært rike på vann.

– Vi snakker om dusinvis, kanskje hundrevis av «jord-hav», så et tap av 20 jord-hav vil ikke ha hatt så stor betydning. Det resultatene våre viser, er at det selv om de ytterste planetene har vært relativt vann-fattige som vår jord, kan de fortsatt ha vann på overflaten den dag i dag, avslutter astronomen.