Ber Listhaug si ja til atomvarslerens søknad

Redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisa Dagen mener det er på høy tid at den spiondømte atomvarsleren Mordechai Vanunu får komme til Norge og leve sammen med ektefellen Kristin Joachimsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror de fleste Israel-venner ville ha akseptert det. Dette er en mann som har sonet straffen sin, og Sylvi Listhaug skulle i hvert fall ikke ha noe problem med meg hvis hun gir ham familiegjenforening. Jeg synes det er på tide, sier Selbekk til TV 2.

Vanunu ble dømt til 18 års fengsel etter at han i 1986 røpet Israels hemmelige atomvåpenprogram i den britiske avisen The Sunday Times.

Han blir sett på som Israels Arne Treholt, en landsforæder, som utnyttet sin betrodde stilling til å offentliggjøre statshemmeligheter, så han er i dag kanskje en av Israels mest forhatte statsborgere, sier redaktøren.

Fredsbevegelsen hyller derimot Vanunu fordi han varslet verden om at Israel hadde utviklet atombomben, og dermed brøt den internasjonale Ikkespredningsavtalen fra 1968. Vanunu ble løslatt i 2004, men er fortsatt underlagt strenge restriksjoner, og blir kontinuerlig overvåket av Israels fryktede etterretningstjeneste Mossad. Han får ikke forlate landet.

– De tilleggsbyrdene som blir lagt på ham i Israel, at han ikke får snakke med utlendinger, snakke med presse, det oppfatter jeg som en uverdig behandling i det demokratiet Israel er, så jeg hadde håpet at han kunne komme til Norge, nå når han har en norsk ektefelle, sier Delbekk.

Falt for Vanunu i 2007

Den 48 år gamle teologiprofessoren Kristin Joachimsen møtte Vanunu på en bokhandel i Jerusalem i 2007. Forholdet har overlevd arrestasjoner, fengsling, husarrest og overvåking i ti år.

Selbekk mener giftemålet i mai 2015 taler sterkt for at Vanunu får komme til Norge.

– Jeg synes det er helt naturlig. Når han har fått en norsk ektefelle, da har også argumentet for å komme til Norge blitt mye sterkere. Det har jo vært arbeidet med å få Mordechai Vanuu til Norge også lenge før han fikk en ektefelle, og når det skjedde for to år siden, så har det styrket hans bånd til Norge, fastslår Selbekk.

Vanunu søkte om familieinnvandring med Joachimsen 15. oktober 2015, men to år etter er søknaden fortsatt ikke ferdig behandlet.

TV 2 kunne onsdag avsløre at Vanunus søknad har ligget på innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs bord i 15 måneder. Normal behandlingstid i UDI er tre månder.

– Jeg tror dette handler om relasjonen mellom Norge og Israel. Israel ønsker ikke fokus på Mordechai Vanunu og hans sak. Hvis han slipper ut av Israel og kommer til Norge, så vil dette bli en kjempestor internasjonal nyhetsendelse og han navn, hans situasjon og hans historie vil igjen skape overskrifter over hele verden, og det tror jeg Israel ønsker å unngå, sier redaktør Vebjørn Selbekk.

– Fordel også for Israel

Men Selbekk mener regjeringen likevel bør ta belastningen med å trosse Israels ønske.

– Som Israel-venn mener jeg at det ville ha vært en fordel også for Israel å ha sluppet ham ut nå. Israel er et demokrati, det er en rettsstat. Når en person har sonet straffen sin, så har han gjort opp i relasjon til samfunnet og bør han ha bevegelsesfrihet.

– Men kan Sylvi Listhaug støte fra seg egne velgere som er Israel-venner, hvis hun innvilger Vanunus søknad om å komme til Norge?

– Jeg tror de fleste vil akseptere det, for det beste Israel-argumentet vi har, er at Israel er et demokrati, Israel er en rettsstat i motsetning til nabolandene, og da bør man også behandle Vanunu ut fra de rettsprinsipper som gjelder i den vestlige verden. Har du sonet straffen din, så er du fri, også fri til å reise ut av landet, som jo Mordechai Vanunu ønsker å gjøre.

– Men kan han skade Israel hvis de tillater at han reiser ut av landet?

– Jeg tror ikke det. Det er 30 år siden han jobbet ved denne atomreaktoren i Dimona-ørkenen. Etter det har teknologien endret seg. Hele den internasjonale situasjonen har forandret seg. Det er ingen i dag som er i tvil om at Israel er en atommakt. Han sitter ikke nå på noen informasjon som kan skade Israel.

Krever vedtak umiddelbart

Justisdepatementet opplyste til TV 2 torsdag at søknaden vil bli behandlet i løpet av høsten, men Joachimsens advokat Arild Humlen mener ekteparet har ventet lenge nok.

– Jeg forventer at et vedtak nå umiddelbart blir fattet, for en slik trenering som de nå har holdt på med, er ikke en forvaltningen verdig, raste Humlen.

Sivilombudsmannen undersøker om det er grunn til å rette kritikk mot UDI og Justisdepartementet for sakshåndteringen.

Joachimsen har de to siste årene henvendt seg en rekke ganger til UDI, men ikke fått svar. UDI hemmeligholdt at søknaden ble oversendt justisdepartementet 14. juni 2015, fordi den kunne berører grunnleggende nasjonale interesser og utenrikspolitiske hensyn. Humlen mener dette er ett av flere brudd på forvaltningsloven i saken.

– Hun har selvfølgelig rett til å vite hvilket statlig organ det er som behandler denne søknaden. Det er særlig påkrevende for henne å få vite det i en sak hvor de nasjonale interessene trekkes inn, for det forutsetter en helt annen rettslig argumentasjon enn saker etter ordinære familiegjenforeningsregler.