EGG ELLER NOE ANNET? Forskerne ved Havforskningsinstituttet er fascinert over geléballene som er observert i sjøen utenfor Vestlandet. De store ballene skal være svært like eggene til kjempeblekkspruten, som du ser på bildet, men forskerne er ikke helt sikre.
EGG ELLER NOE ANNET? Forskerne ved Havforskningsinstituttet er fascinert over geléballene som er observert i sjøen utenfor Vestlandet. De store ballene skal være svært like eggene til kjempeblekkspruten, som du ser på bildet, men forskerne er ikke helt sikre. Foto: Research Gate

Mystiske geléballer flyter i sjøen på Vestlandet

Havforskningsinstituttet klør seg i hodet over de meterstore geléballene som er observert i sjøen rundt Vestlandet. Ser du en av disse, ber de deg ta kontakt umiddelbart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du sett en stor geleball i sjøen? Da vil gjerne Havforskningsinstituttet høre fra deg.

– Vi er et helt forskerteam som er kjempenysgjerrige på hva disse geléballene er, sier professor Gro van der Meeren til TV 2.

Flere dykkere langs Vestlandskysten har i sommer rapportert om meterstore geléballer som flyter under vann.

Professor van der Meeren sier at verken hun eller forskerkollegene er sikre på hva geleballene kan være.

– Vi er ikke sikre på hva dette er, men vil gjerne finne ut av det. Til det trenger vi hjelp fra publikum, sier hun.

Gro van der Meeren sier at de tror at ballene kan være eggsamlinger fra blekksprut, men uten analyser er ingenting sikkert.

Slik ser de ut:

Geléballene måler typisk én meter i diameter og er nærmest gjennomsiktige.

De er vanligst om sommeren, enten fordi geléballene forekommer oftere da, eller fordi det er flere dykkere i sjøen.

I alt vet Havforskningsinstituttet om 15 observasjoner: 12 er fra kysten av Sør-Norge. Sju av disse ble gjort i juli og august i år. To observasjoner er fra Sverige, og én fra Alaska.

Dette vil Havforskningsinstituttet vite:

Kommer du over en geleball i sjøen, ønsker de følgende informasjon:

  • tid, sted, dyp, temperatur, omgivelsene og strømforholdene på stedet
  • Var det en rødgul linje inne i geleballen?
  • Var den skadet eller hel?
  • Så du noe som lignet på egg inni?
  • Drev ballen rundt, eller lå den i ro på bunnen?
  • Bilde, ja takk!

Havforskningsinstituttet vil gjerne ha en DNA-prøve av geléballen.

«Skjær av en bit på størrelse med et kronestykke og legg den i en brødpose. Frakt den så kjølig som mulig og frys når du kommer hjem. Kontakt oss, og vi ordner resten!», skriver de på sine nettsider.

Sjeldent syn

Tidligere er det blitt gjettet at de store eggsamlingene som er blitt observert i sommer kan komme fra kjempeblekkspruten Architeuthis dux. Det mener Havforskningsinstituttet er tvilsomt.

Kjempeblekkspruten lever veldig dypt og er sjelden funnet i polare og tropiske strøk. Slekten Todarodes, hvor blant annet akkar er med, er en mulig kandidat.

Akkaren er utbredt fra Arktis til Afrika. Det er ikke så mye man vet om livssyklusen og eggleggingen til akkaren, men hos en beslektet stillehavsart, Todarodes pacificus, er egglegging observert i fangenskap.