Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på sitt kontor i Oslo.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på sitt kontor i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sikkerheten skjerpes rundt valgdatasystemene – alle stemmer må telles manuelt

Kommunaldepartementet ber alle kommuner om å ha minst én manuell telling av stemmene til stortingsvalget. I tillegg skjerpes sikkerheten rundt datasystemene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en egen forskrift pålegger Kommunal- og moderniseringsdepartementet alle kommuner å telle stemmene manuelt i det kommende stortingsvalget 11. september.

Stemmene telles maskinelt, men etter å ha vurdert sårbarheten sammen med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), går Valgdirektoratet inn for at alle stemmer også skal telles manuelt.

– Valgsystemet i Norge er testet og sikret. Samtidig har vi sett at det er en økende aktivitet og engasjement internasjonalt rundt de tekniske løsningene og da mener vi det er riktig å gjennomføre noen sikkerhetstiltak og en manuell telling i kommunene er et av de tiltakene, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til TV 2.

– Betyr det at dere frykter hackerangrep mot det norske valget?

– Nei, vi frykter ikke det, og det er ingen indikasjon på at det er noen som forsøker, men det at det er aktivitet og engasjement rundt dette spørsmålet kan i seg selv skape usikkerhet. Og for meg er det helt avgjørende at folk har tillit til valggjennomføringen og tillit til valgresultatet og derfor gjennomfører vi noen ekstra sikkerhetstiltak, sier Sanner.

Han understreker at de ikke har indikasjoner på at noen ønsker å påvirke selve valggjennomføringen.

– Kommunaldepartementet og valgdirektoratet har kontinuerlig dialog med sikkerhetsmyndighetene NSM og PST, og det er på bakgrunn av deres vurdering at vi gjennomfører noen ekstra tiltak for å skape sikkerhet, trygghet og tillit rundt valggjennomføringen, sier Sanner.

– Kan dette bety at valgresultatet kommer senere?

– Vi tror ikke at dette vil bety noe særlig når det gjelder tidspunktet for valgresultatet, men det viktigste er at folk har full tillit til valggjennomføring og valgresultatet. Sikkerhet rundt valg må komme først, sier han.

Det er imidlertid økende aktivitet og oppmerksomhet, også internasjonalt, om noen av de tekniske løsningene. Dette innebærer i seg selv en økt risiko, heter det i pressemeldingen.

En ny forskrift pålegger kommunene å gjennomføre den foreløpige opptellingen som en manuell telling av stemmesedlene.

Om lag halvparten av kommunene teller allerede manuelt, men for resten av kommunene vil dette bety ekstra arbeid.

Utfordring i Oslo

I Oslo har forhåndsstemmene blitt talt opp maskinelt siden 1980-tallet. Endringen betyr at kommunen nå først må telle de rundt 150.000 forhåndsstemmene manuelt, før det kan settes i gang maskinell telling.

– Det viktigste for oss er å levere et korrekt valgresultat, men en endring av regelverket kan bety at levering av forhåndsstemmeresultatet i Oslo blir noe forsinket, sier kommunikasjonssjef for valget i Oslo, Ingvild Åsgård till TV 2.

Valgstyremøtet i Oslo er innkalt til et ekstraordinært møte mandag der de vil drøfte det praktiske rundt det nye regelverket.