NY KRAFTIG ORKAN: Satellittbilder av orkanen Irma, som bygger seg opp i Atlanterhavet.
NY KRAFTIG ORKAN: Satellittbilder av orkanen Irma, som bygger seg opp i Atlanterhavet. Foto: Reuters / NASA

Ny orkan kan treffe USA: – Kan bli blant de kraftigste Atlanteren har sett

Orkanen «Harvey» har gjort enorme skader de siste dagene. Nå er det «Irma» amerikanerne bør frykte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det meste av fokuset i USA er naturlig nok på de voldsomme skadene orkanen «Harvey» har forårsaket.

Fredag morgen har dødstallene steget til over 40, og de er forventet å øke ytterligere etter hvert som vannet trekker seg tilbake.

Nyhetsbyrået AP skriver at 87.000 hus er skadet, og at 7000 hus er helt ødelagt etter stormen.

– Har en dårlig følelse

Nå kan det hende at amerikanerne må belage seg på enda en kraftig orkan. Den nye stormen har fått navnet «Irma», og utgjør potensielt en stor trussel mot Karibia og USA.

Torsdag ettermiddag hadde den tropiske stormen økt til kategori tre, med vinder på opp mot 185 kilometer i timen.

Meteorolog Ryan Maue skriver på Twitter at han blir overrasket dersom Irma ikke øker til kategori fem i løpet av den neste uken. Til sammenligning var Harvey en kategori fire-orkan.

– Modeller viser at Irma kan vokse seg nesten like stor som orkaner i Atlanteren noengang har vært. Potensialet er ubehagelig, og jeg har en dårlig følelse, skriver meteorolog Eric Holthaus.

Vokser i stort tempo

USAs nasjonale orkansenter sier Irma vokser veldig raskt, med en økning på over 50 kilometer i timen på ett døgn, skriver CNN.

Harvey hadde også en lignende økning da den ble oppjustert til en kategori fire-orkan, da den nærmet seg havnebyen Corpus Christi i Texas.

– Irma har blitt en imponerende orkan. Det er spesielt at den vokser så fort, uttalte orkansenteret torsdag.

Den nye orkanen er en såkalt Kapp Verde-orkan, som betyr at den oppstår i området rundt Kapp Verde-øyene, før den vokser seg større mens den flytter seg vestover i Atlanterhavet.

– Vanskelig å spå

Vakthavende meteorolog ved Storm Geo, Roar Teigen, sier orkanen nå befinner seg midt i de sørlige delene av Nord-Atlanteren. Han tror orkanen kan gjøre store ødeleggelser.

– Det er en kategori tre-orkan nå, men det er ventet at den vil gå opp til kategori fire i løpet av uken. Når den først blir fire kan den bli fem. Det kan gi veldig kraftig vind, store nedbørsmengder og stormflo, sier Teigen.

Han sier det foreløpig er vanskelig å spå nøyaktig hvor Irma vil treffe. Det er ganske sannsynlig at den vil treffe Karibia, og det er også en sjanse for at den vil ramme sørlige deler av USA.

– Det er for tidlig å spekulere i. Vi vet mer neste uke, sier meteorologen.