Rekordlave dødstall i sommertrafikken

TØNSBERG/E18 (TV 2): Aldri før har så få mennesker mistet livet i trafikken som denne sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er tidenes beste sommer når det gjelder antall drepte i trafikken. Sånn sett er vi fornøyde med det, men det er jo alt for mange som omkommer i trafikken likevel, sier UP-sjef Runar Karlsen til TV 2.

Tre patruljer fra UP har tatt oppstilling ved en påkjøringsrampe på E18 ved Tønsberg, klare til å kjøre etter og stanse råkjørere som er målt med laser noen kilometer lenger nordøst på motorveien.

– Ikke mange er klar over at vi også bruker laser for å stanse råkjørere på motorveien, sier UP-sjefen.

Kjører fortere

Og nettopp på motorveiene har hastigheten gått opp i sommer.

– Vi har tatt flere i fart i sommer enn sist sommer. I 100 og 110-sona går hastigheten opp. Det er fortsatt en viktig jobb å få redusert hastigheten på norske veier, sier Karlsen.

Og nettopp det å stanse råkjørere mener UP-sjefen er den fremste årsaken til at dødsulykkene går ned på veiene.

– Jeg vil trekk frem politiinnsatsen som det viktigste tiltaket. Det politiet gjør for å redusere råkjøring og hindre at bilister kjører i rus er det som virker best på ulykkesutviklingen, og dermed færre drepte og hardt skadde, sier Karlsen.

TAR RÅKJØRERNE: 142 kilometer i timen var høyeste hastighet under kontrollen på E18 ved Tønsberg. Bilisten ble fratatt førerkortet på grunn av for mange prikker. Foto: Arne Rovick/TV 2
TAR RÅKJØRERNE: 142 kilometer i timen var høyeste hastighet under kontrollen på E18 ved Tønsberg. Bilisten ble fratatt førerkortet på grunn av for mange prikker. Foto: Arne Rovick/TV 2

Halvering

Rekordsommeren er identisk med 2015, da også «kun» 38 mistet livet i sommertrafikken. Sammenlignet med 2010 er nedgangen på 46 menneskeliv – det er en reduksjon på 54 prosent.

– Men det er viktig å understreke at det er mange i tillegg til politiet som bidrar til å få ned ulykkestallene. Vi har bedre veier, vi har bedre biler, vi har innsatsen til Statens vegvesen, og holdningskampanjer til Trygg Trafikk som viktige faktorer, sier UP-sjefen.

Trygg Trafikk er også fornøyd med utviklingen.

– Det er svært positivt at dødstallene går nedover, og det en fantastisk utvikling vi har sett de siste årene. Men fortsatt er det for mange som mister livet i trafikken, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Flere faktorer

Hun deler UP-sjefens forklaring på at det går rett vei.

– Det er en samordnet innsats fra flere aktører. Det skyldes bedre bilder, bedre veier, bedre opplæring og ikke minst synlig politi langs veiene, sier Årøen til TV 2.

For Trygg Trafikk er overbevist om at kontrollvirksomheten bidrar i rett retning.

– Hvis du frykter at du mister lappen eller at dine fartssynder blir oppdaget, så vil du også bli mer observant og ta bedre valg i trafikken, mener kommunikasjonssjefen i Trygg Trafikk.

UP-sjefen håpte før sommeren at dødstallene skulle gå ned. Han fikk rett.

– Når vi lykkes med det og antall alvorlig faktisk ulykker går ned, er det en god følelse, sier Runar Karlsen til TV 2.