Oslo  20170809.
Valgkampens første duell mellom statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre i Oslo onsdag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Oslo 20170809. Valgkampens første duell mellom statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre i Oslo onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Små endringer gir spenning

De Grønne taper to, SV taper et, Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet vinner hvert sitt mandat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle endringene er innenfor feilmarginen, men likevel utslagsgivende for hvilken blokk som får flertall. Det er beskrivende for hvor jevnt og nervepirrende det er på målingen Kantar TNS har laget for TV 2 når det gjenstår 11 dager til valget.

Arbeiderpartiet går frem for andre måling på rad med 0,4 til 27,1 prosent. klangt fra noe jubeltall på Yopungstirget, men nok til et mandat mer enn de lå an til onsdag.

Bakgrunnstallene viser at lojaliteten er uendret på 66 prosent. Partiet henter rundt 11.000 flere velgere som satt hjemme ved forrige valg. Dette er hovedårsaken til at partiet går frem.

Høyre går også frem med 0,3 til 25,0, som sikrer et ekstra mandat. Partiets lojalitet er uendret på 70 prosent,. Fremgangen skyldes i hovedsak at partiet ikke mister like mange tidligere velgere til Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiet går ned 0,5 til 14,9. Partiet har 67 prosent av velgerne fra forrige valg, det samme som tallene viste onsdag. Tilbakegangen skyldes at de henter færre velgere fra Høyre, Kristelig Folkeparti og hjemmesitterne fra forrige valg enn tallene viste onsdag.

Samlet sett henter de to regjeringspartiene 15.000 flere velgere fra Arbeiderpartiet enn det er tidligere borgerlige velgere som går motsatt vei.

Kristelig Folkeparti lever farlig nær sperregrensen med 4,1 (- 0,1). Andelen lojale velgere er økende, slik at partiet nå nærmer seg en situasjon der de er fullmobilisert. KrFs store problem er at de ikke fremstår som attraktive for velgere som stemte på andre partier og bare henter 13.000 velgere som stemte på andre partier ved valget i 2013.

Venstre nærmer seg sperregrensen fra motsatt side med 3,8 (+ 0,2). Partiet har fortsatt den laveste andelen lojale velgere, kun en av tre som stemte Venstre i 2013 vil gjøre det igjen. Men Venstre henter nå noen flere velgere som ikke stemte ved forrige valg, samtidig som de netto har et positivt bytteforhold mot Høyre på 10.000 velgere.

Senterpartiet er stabile med 11,1, det samme som onsdag. Partiet har de mest lojale velgerne. mer enn 8 av 10 fra forrige valg vil stemme på partiet.

De Grønne går kraftig ned i lojalitet og faller med 0,3 til 3,2 prosent. Dette koster dem to mandater, kun Une Aina Bastholm ville nå kommet inn fra Oslo.

SV faller mest, for andre dag på rad med 0,6 prosentpoeng, denne gang til 5,3. Partiet har færre lojale velgere. Rødt får 3,3 (+ 0,5) og andre partier og lister 2,4 (+ 0,4).

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS med personlige telefonintervjuer av 1991 personer i tidsrommet 28. - 31. august. 80,2 prosent oppga partipreferanse, mens det var 80,8 prosent på målingen onsdag.

Målingen består av et rullerende utvalg og er en oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013. Endringer i styrkeforholdet mellom partiene mellom to valg tilskrives gjerne tre sammensatte forhold: a) Velgere som endrer partipreferanse: Disse er aktive ved begge valg, og holder fast ved samme parti eller bytter parti. b) Mobilisering av nye og gamle velgere: Mange velgere setter seg i sofaen ved ett eller flere påfølgende valg. c) Endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Ved hvert valg kommer fire årskull nye velgere til elektoratet.

Partibarometeret fanger disse endringene ved å kartlegge velgernes stemmeadferd og partisympati dersom det var stortingsvalg i dag, og sammenstiller disse med velgeradferden ved det foregående stortingsvalg. Endringene vurderes både i forhold til velgermobilisering generelt sett, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere. Feilmarginen er +/- 1,2 - 2,1 prosentpoeng.