Kan ikke garantere at han ikke blir statsråd i en Støre-regjering

– Vi går ikke inn i en valgkamp hvor vi stiller noe ultimatum, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under partilederutspørringen på Nyhetskanalen torsdag ble Hareide presset hardt på hva som er KrFs plan om det ikke blir en regjering med Erna Solberg bak roret.

– Finnes det en plan B?

– Vi har en tydelig plan. Det er å komme i regjering. Jeg er tydelig på at vi ønsker en sentrum-Høyre-regjering med Erna Solberg som statsminister. Men for hver gang jeg sier at jeg ønsker Erna Solberg som statsminister, så føler jeg journalister begynner å skrive Jonas Gahr Støre. Vi går til valg for å få Erna Solberg som statsminister, ikke for å sette inn Jonas Gahr Støre, svarer Hareide.

– Men det finnes en plan B. Du har sagt at havner dere ikke i regjering, så går dere mest sannsynlig i opposisjon. Mest sannsynlig er ikke helt sikkert?

– Det vi sier, er at vi går til valg på en sentrum-Høyre-regjering. Hvis vi ikke lykkes med det, må vi gjøre det vi kan for å få politisk gjennomslag, og mest sannsynlig går vi da i opposisjon. Det er det vedtaket vårt sier. Det gir en tydelig retning til velgerne våre.

– Men mest sannsynlig er ikke helt sikkert?

– Nei, og vi lager ikke et vedtak for å utelukke situasjoner, men vi gir en tydelig føring til våre velgere.

Hold ord

Hareide viser til at partiet holdt sitt løfte de ga velgerne under forrige stortingsvalg.

– Vi sa at vi ønsker å få til et skifte, men at det var lite sannsynlig at det ble en firepartiregjering fordi den politiske avstanden er for stor. Det samme kan jeg si nå. Vi går til valg for å få til en regjering som består av sentrum og Høyre. Om vi ikke får til det, må vi gjøre det vi kan for å få til gjennomslag. Da er det mest sannsynlig at KrF går i opposisjon.

– Hvis du vil i regjering og du har ett alternativ på borgerlig side, og det er en regjeringsplass med Siv Jensen. På den andre siden har du et alternativ som er en regjering med Jonas Gahr Støre. Kan du garantere at du ikke sier ja til en statsrådplass i en Støre-regjering?

– Vi sier veldig tydelig at vi går valg på en sentrum-Høyre-regjering. Hvis det ikke er mulig, så er vi tydelige på at da er det mest sannsynlig opposisjon på oss. Da blir det ikke regjering på KrF i den situasjonen.

Stiller ikke ultimatum

– Vil du takke nei til en statsrådplass i en Støre-regjering hvis det er KrFs eneste mulighet til å komme i regjering?

– Vi går ikke til valg for å sette inn Jonas Gahr Støre som statsminister. Jeg tror de som har sett på nå, har fått med seg budskapet fra KrF. Jeg tror de ser det veldig tydelig. Det må være lov til å stille mange spørsmål om og om igjen, men jeg tror de ser at jeg gir et trygt svar. Vi sier hvor vi står, vi er et sentrumsparti og vi går for en regjering med sentrum og Høyre. Selv om du stiller spørsmålet om og om igjen, så er dette svaret jeg gir.

– Kan du garantere at velgerne ikke får se deg som statsråd i en Støre-regjering?

– Jeg går til valg på en sentrum-Høyre-regjering. Det er vårt valg.

– Jeg hører at du ikke vil svare på dette. Det jeg da hører, er at du ikke kan garantere det?

– Vi går ikke inn i en valgkamp og stiller noen ultimatum. Men vi er veldig tydelige på hva som er vår plan, en sentrum-Høyre-regjering.

– Men jeg står her med en voksen mann overfor meg, du får et enkelt spørsmål du ikke kan svare på, og det kan bare bety én ting. Det er at du kan ikke garantere at du ikke blir statsråd i en Støre-regjering?

– Jeg sier det at en stemme på KrF er en stemme på en sentrum-Høyre-regjering. Hvis vi ikke lykkes med det, så må vi gjøre det vi kan for å få politisk gjennomslag. Da er det mest sannsynlig at vi går i opposisjon.